Sondaj. Luptă strânsă pentru Primăria Capitalei. Cum arată intenția de vot pentru Consiliul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, ar reuși să ia 36% din voturile bucureșteni care au spus că ar vota, dacă duminica viitoare ar fi alegeri locale, potrivit unui sondaj Curs. La mică distanță este Gabriela Firea (PSD), cu o intenție de vot de 33%.

 Sondajul a măsurat cât de mulțumiți sunt bucureștenii de activitatea lui Nicușor Dan Foto: Arhivă
Sondajul a măsurat cât de mulțumiți sunt bucureștenii de activitatea lui Nicușor Dan Foto: Arhivă

Bucureștenii au fost mai întâi întrebați care este în opinia lor cea mai importantă problemă a Capitalei: 34% au indicat că aceasta este traficul, 23% termoficarea, 18% sănătatea/spitalele, 6% poluarea, 5% curățenia, 5% parcurile spațiile verzi, iar în procente mai mici clădirile cu risc seismic (4%) și transportul public (3%). Un procent din respondenți au bifat alte probleme, acesta fiind și rata celor care au indicat non-răspunsuri, potrivit sondajului pe luna februarie al CURS (neasumat politic în ceea ce privește solicitarea unei cercetări).

Iar în ce privește activitatea primarului general al Capitalei, 30% dintre bucureșteni o consideră „bună”, în timp ce alți 30% „foarte proastă”. În același timp doar 4% consideră „foarte bună” activitatea lui Dan la PMB iar 29% „proastă”. 7% reprezintă procentul non- răspunsurilor.

Piedone, pe locul trei

Întrebați cu cine ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri locale, 36% dintre respondenți au bifat Nicușor Dan (USR-PMP-FD), care a fost urmat de Gabriela Firea (PSD) - 33%. Sebastian Burduja (PNL) ar fi ales de doar 8% dintre alegători și la fel și Mihai Enache (AUR) (tot de 8%). Pe de altă parte, Diana Șoșoacă (SOS) ar fi votată de 5% dintre români, în timp ce Cristian Popescu Piedone (PUSL, spontan) de 10%.

Potrivit sondajului, 50% dintre respondenți au fost nehotărâți sau au declarat că nu vor să voteze. La întrebarea „Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri cu cu care dintre partidele următoare ați vota pentru Consiliul General?”, 34% dintre respondenți au declarat că ar vota cu Partidul Social Democrat (PSD), 23% cu USR-PMP-Forța Dreptei (Alianța Dreapta Unită), 16% cu Partidul Național Liberal (PNL) și 13% cu Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

De asemenea, 6% dintre bucureșteni ar vota cu SOS România (Partidul Dianei Șoșoacă), iar 5% cu Partidul Umanist Social Liberal (PUSL).  Similar cu întrebarea anterioară, și de acestă dată 50% dintre respondenți au fost nehotărâți sau au declarat că nu vor să voteze.

Metodologie

Sondajul de opinie a fost realizat pe un eșantion de 1067 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste, în perioada 9 - 23 februarie, 2024. Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat. Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%. Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților. Validarea eșantionului s-a realizat pe baza ultimelor date INS. Datele au fost ponderate în funcție de vârsta electoratului bucureștean.

Curs are realizează lunar sondaje privind intenția de vot în București și la nivel național.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite