SONDAJ IRES Cât cred românii în reforma PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie a dat publicităţii un sondaj realizat în perioada 19-20 decembrie 2014, care abordează nivelul încrederii românilor în instituţiile statului, dar şi aşteptările cetăţenilor de la clasa politică.

Potrivit unui comunicat al institutului, în prezent, unul din doi români consideră că ţara merge într-o direcţie bună, în timp ce 36% consideră că direcţia este greşită. Dintre persoanele intervievate, 68% au spus că, în 2015, România va înregistra creştere economică, în timp ce 27% dintre cei incluşi în sondaj au estimat  contrariul.

În ce priveşte previziunile românilor referitoare la clasa politică, 61% consideră că, în 2015, preşedintele şi premierul vor avea o colaborare bună. Românii sunt optimişti şi în ce priveşte şansele de reformare a PSD: 46% dintre cei incluşi în sondaj susţin că se va reuşi reformarea celui mai mare partid de stânga, în timp ce 33% estimează contrariul.

Anul trecut a fost pentru 59% dintre respondenţi  unul în care şi-au format o părere proastă şi foarte proastă despre evenimentele politice, dar 45% dintre participanţii la studiu cred că a existat în acest an un eveniment pozitiv din perspectiva vieţii politice. Astfel,  69% dintre aceştia cred că principalul eveniment pozitiv este reprezentat de alegerile prezidenţiale.

Sondajul a fost realizat în rândul a 1.131 de persoane, în perioada 19-20 decembrie şi are o marjă de eroare de +/- 2,9%.

Citeşte şi:

Vasile Dâncu: Va fi o minune ca Ponta să reziste până în 2016. La aşteptările românilor faţă de Iohannis nu se poate ridica nici Dumnezeu

Sociologul Vasile Dâncu, directorul IRES, spune că Traian Băsescu şi-a pus amprenta asupra modului în care se face politică în România, iar actualul preşedinte Klaus Iohannis nu va putea face faţă aşteptărilor românilor pentru că nu coincid cu atribuţiile sale prezidenţiale. Totodată, Dâncu nu oferă mari şanse ca Guvernul Ponta să reziste până în 2016.

SONDAJ Topul încrederii românilor în instituţii

Klaus Iohannis va avea în 2015 un an extrem de dificil din perspectiva speranţelor uriaşe pe care le au cetăţenii de la noul preşedinte ales. Această concluzie se regăseşte în cel mai recent sondaj IRES, citat de Realitatea TV.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite