Sindicatele din sănătate s-au întâlnit cu Ciucă și Ciolacu. Guvernul deblochează 14.000 de posturi din sistemul medical

0
Publicat:

Premierul Ciucă și Marcel Ciolacu s-au întâlnit astăzi cu reprezentanții Uniunii Sindicale Sanitas pentru a dialoga pe tema prioritățile de finanțare din sistemul medical. Printre priorități se numără deblocarea angajărilor din sistem și un nou sistem de salarizare.

Ciucă și Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții SANITAS FOTO: GOV
Ciucă și Ciolacu, întâlnire cu reprezentanții SANITAS FOTO: GOV

Potrivit unui comunicat al Guvernului, principalele priorități asupra cărora au fost agreate soluții vizează deblocarea angajărilor din sistem, eliminarea inechităților și noul sistem de salarizare.

„Astfel, prin memorandum promovat de ministerul Sănătății, Guvernul va aproba deblocarea a 14.000 de posturi din sistemul medical, demers inițiat deja la nivelul sistemului Educației, ambele domenii reprezentând priorități ale Coaliției de Guvernare”, se arată în comunicatul Guvernului.

De asemenea, sursa citată arată că vor alocate finanțările necesare pentru a completa plata voucherele de vacanță pentru toți angajații din sistem: „Pentru acoperirea integrală a majorărilor salariale din sistemul medical, Guvernul va adopta actul normativ prin care se va majora prin aducerea la același nivel maxim a tuturor angajaților care se regăsesc în Anexa 2 la Legea 153/2017, inclusiv personalul din categoria asistenței sociale”.

„Din perspectiva noii legi a salarizării, vor fi refăcute ierarhizările de personal, pentru a elimina inechitățile și a repoziționa asistenții medicali în viitoarea grilă. Recunoașterea rolului important al asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare”, arată Guvernul.

Totodată, se precizează că pentru a asigura continuitatea activității în spitalele din rețeaua CFR care urmează să fie transferate la autoritățile locale, va fi garantată menținerea locurilor de muncă pentru personalul actual și vor fi luate măsuri de creștere a calității serviciilor medicale: „Reprezentanții Guvernului au convenit să finalizeze negocierile pentru noul contract colectiv de muncă”.

„În cadrul discuțiilor, a fost convenită necesitatea unei mai bune gestionări a situației concediilor medicale. Dialogul va continua, pentru implementarea soluțiilor necesare pentru a îmbunătăți situația serviciilor oferite de sistemul medical din România”, se arată în comunicatul Guvernului.

La întâlnire au mai participat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu și consilierul onorific al premierului, doctorul Nelu Tătaru.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite