Protest al medicilor la Ministerul Sănătății și amenințări cu o grevă generală. Care sunt revendicările

0
Publicat:

După protestele din învățământ, urmează și cele din sănătate. Sindicaliștii își strigă nemulțumirile, marți, în fața Ministerului Sănătății. Mai mult decât atât, medicii și asistenții sociali amenință că vor intra în grevă generală, pe data de 8 iunie.

Protestul medicilor, în fața Ministerului Sănătății FOTO Arhivă
Protestul medicilor, în fața Ministerului Sănătății FOTO Arhivă

Membrii Federaţiei Sanitas, cea mai mare organizaţie sindicală reprezentativă la nivelul sectoarelor de activitate sănătate şi cel de asistență socială din România, protestează în fața Ministerului Sănătății, marți, 23 mai, între orele 11:00-13:00. Medici din întreaga țară au venit la București pentru a-și striga nemulțumirile și a-și cere drepturile. Totodată, ei spun că le sunt alături și angajaților din învățământ.

Federaţia Sanitas (...) susține acțiunile organizate de federațiile sindicale din învățământ și consideră juste revendicările pentru care acestea au declanșat conflictul colectiv de muncă.

Considerăm că un Guvern care tratează cu indiferență cele două sisteme vitale ale unei națiuni – Sănătatea și Învățământul – este un Guvern care trebuie urgent să își revizuiască politicile sau să plece!, se arată într-un comunicat, postat pe pagina de Facebook a sindicatului.

Grevă de avertisment și grevă generală

După greva din școli, ar urma o grevă generală și în spitale. Potrivit calendarului protestelor, se anunță o grevă de avertisment pe data de 1 iunie, urmată de una generală, la data de 8 iunie. Sindicaliștii din sănătate și-au exprimat, public, susținerea pentru greva profesorilor.

Aceste două sisteme sunt pilonii de dezvoltare și supraviețuire ai unui popor, iar lucrătorii care își dedică acestora activitatea profesională trebuie să fie tratați corect și remunerați corespunzător importanței muncii pe care o depun!

Personalul didactic și nedidactic din toate instituțiile de învățământ, care au menirea de a ne educa copiii și de a modela viitorul societății românești au dreptul de a se simți în siguranță la locurile lor de muncă, din toate punctele de vedere: fizic, moral și financiar!

Pentru acest deziderat au fost nevoiți astăzi să intre în Grevă generală!, au mai scris reprezentanții Sanitas.

Care sunt revendicările

  • Creșterea veniturilor angajaților din Sănătate;
  • Raportarea sporurilor de muncă la salariul de bază pentru personalul auxiliar;
  • Plata gărzilor medicilor la salariu de bază. Acum un medic ia pe ora de gardă 30 sau 40 de lei, depinde dacă e specialist sau primar;
  • Deblocarea posturilor din sistemul sanitar Creșterea ponderii cheltuielilor din Sănătate la nivelul mediei UE. Acum alocăm 6% din PIB, media UE e 8%. Alocăm pe cap de locuitor 580 de euro, iar media UE pe cap de locuitor e aproape 3.000 de euro.
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite