Siegfried Mureşan: Rovana Plumb nu a obţinut unda verde a Comisiei Juridice a PE pentru a deveni comisar european. Urmează o audiere exepţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan

Europarlamentarul PNL Siegfrid Mureşan a anunţat că Rovana Plumb nu a primit aprobare din partea Comisiei Juridice a Parlametului European pentru a deveni comisar european pe Transporturi. Comisia juridică din Parlamentul European i-a cerut Rovanei Plumb explicaţii suplimentare cu privire la diferenţele care apar în declaraţiile de avere.

„Rovana Plumb NU a obţinut unda verde a Comisiei Juridice a Parlamentului European privind condiţiile pentru a deveni comisar european. Comisia Juridică a Parlamentului European a decis acum să o invite mâine pe Rovana Plumb la o audiere excepţională ca urmare a informaţiilor contradictorii din declaraţiile de avere ale domniei sale. Doar după aceea Comisia Juridică a Parlamentului European va da un verdict final. În acest moment Rovana Plumb face România de râs la nivel european“, a scris Seigfried Mureşan pe Facebook

Ulterior, Siegfreid Mureşan e venit cu detalii. 

„Ce s-a întâmplat: Înaintea audierilor în Parlamentul European, Comisia juridică din Parlament are obligaţia de a examina declaraţiile de interese financiare ale tuturor candidaţilor la funcţiile de comisar europeni. Fără confirmarea din partea Comisiei juridice a absenţei conflictelor de interese în declaraţie, se suspendă procedura pentru numirea comisarului desemnat.

În cazul în care Comisia juridică constată nereguli în declaraţiile de interese financiare, comisarului desemnat i se solicită să furnizeze informaţiile suplimentare şi poate decide, atunci când este cazul, să îl invite pe comisarul desemnat la o discuţie.

Acesta este şi cazul doamnei Rovana Plumb. Comisia juridică a solicitat mai multe informaţii în scris din partea doamnei Plumb după ce a constat mai multe diferenţe între declaraţia de interese financiare prezentată la Bruxelles şi declaraţiile oficiale din România.

Doamna Plumb a răspuns în scris solicitărilor Comisiei juridice însă informaţiile transmise nu au convins. De aceea, Comisia Juridică a trecut la următorul pas şi a invitat-o pe doamna Plumb mâine la o audiere extraordinară.

Ce urmează:
În cazul în care Comisia constată existenţa unui conflict de interese pe baza declaraţiei de interese financiare sau în urma primirii informaţiilor suplimentare din partea doamnei Plumb, Comisia poate recomanda pentru soluţionarea conflictului de interese, renunţarea la interesele financiare în cauză sau modificări ale portofoliului comisarului desemnat de către Preşedintele Comisiei; în cazuri mai grave, dacă nu se găseşte o soluţie la conflictul de interese, comisia poate concluziona că comisarul desemnat nu îşi poate exercita funcţiile în conformitate cu tratatul şi cu Codul de conduită; ulterior, Preşedintele Parlamentului European îl întreabă pe Preşedintele Comisiei ce alte măsuri intenţionează să adopte“, a scris Mureşan pe Facebook. 

Comisia juridică din Parlamentul European i-a cerut Rovanei Plumb explicaţii suplimentare cu privire la diferenţele care apar între declaraţia de avere pe care fostul ministru a depus-o în România şi declaraţiile de avere depuse la Bruxelles. De asemenea, Comisia i-a solicitat Rovanei Plumb să traducă în engleză declaraţia depusă în România şi să ofere detalii suplimentare despre un împrumut al acesteia pe care nu l-a menţionat anterior.

Într-o scrisoare adresată preşedintei Comisiei juridice, Lucy Nethsingha, Rovana Plumb a argumentat că a completat declaraţia de avere conform Codului de conduită al comisarilor. Plumb confirmă împrumutul de 800.000 de euro contractat în 2007 şi pe care trebuie să îl returneze până în anul 2030.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite