Senatorii vor să dea dreptul prefecţiilor şi şefilor de deconcentrate să candideze la alegerile din 2016 fără să fie nevoie ca aceştia să-şi dea demisiile din funcţiile lor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe ordinea de zi a sedinţei Senatului de luni este înscrisă o iniţiativă legislativă care permite prefecţilor, subprefecţilor, inspectorilor guvernamentali sau şefilor de deconcentrate să candideze la alegeri fără să mai fie nevoiţi să mai fie nevoiţi să renunţe la postul pe care îl au, aşa cum trebuie, în prezent, funcţionarii publici să procedeze.

Propunerea prevede că înalţii funcţionari publici şi funcţionarii publici de conducere pot candida pentru funcţii de demnitate publică numai după suspendarea, în condiţiile legii, a raporturilor de serviciu, nu după încetarea raporturilor de serviciu, aşa cum e stipulat în Legea 188 din 1999 privind Statul funcţionarilor publcii. 

Proiectul de modificare a Statutului funcţionarilor publici este semnată de un deputat PNL, Lucian Bode, de doi deputaţi social-democraţi - Gheorghe-Dănuţ Bogdan şi Sorin Roman şi de patru reprezentanţi ai minorităţilor - Ghervazen Longer, Ion Marocico, Adrian-Miroslav Merka, Nicolae Mircovici.

Ei susţin, în expunerea de motive, că toţi cetăţenii români beneficiază de dreptul de a candida, iar restrângerea acestuia în cazul înalţilor funcţionari publici ar fi excesivă şi discriminatorie. Comisia de administraţie publică a dat raport favorabil propunerii legislative, cu amendamente. 

Senatorii au modificat încă un articol al Statutului funcţionarilor publici, stipulând, în plus, că înalţii funcţionari publici şi funcţionarii publici de conducere pot fi numiţi în funcţii de demnitate publică doar după suspendarea raporturilor de serviciu, şi nu doar după încetarea lor, cum prevede legea în prezent.

Legea are caracter organic, Senatul fiind prima cameră sesizată.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite