Șeful PSD, contrat de un lider PNL, pe tema Schengen: E în eroare

0
Publicat:

Eurodeputatul Siegfried Mureșan (PNL), vicepreședinte al PPE, îi transmite lui Marcel Ciolacu faptul că e în eroare când spune că doar social-democrații au pus umărul la intrarea României în Schengen, dând numeroase exemple ale contribuției popularilor europeni. 

Siegfried Mureșan arată contribuția esențială a PPE în efortul României pentru Schengen FOTO Arhivă
Siegfried Mureșan arată contribuția esențială a PPE în efortul României pentru Schengen FOTO Arhivă

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, este în eroare când afirmă că Socialiștii Europeni sunt singura familie politică europeană care susține aderarea României la spațiul Schengen. Realitatea este că Partidul Popular European (PPE), familia politică din care face parte Partidul Național Liberal, susține de ani de zile în mod activ aderarea României la spațiul Schengen și a votat în mai multe ocazii în bloc pentru ca România să adere la zona de liberă circulație”, a transmis Siegfried Mureșan, într-un comunicat de presă. 

Vicepreședintele PPE și una din figurile principale ale PNL în relațiile externe a dat mai multe exemple. „Încă în 2016, actualul președinte al PPE, Manfred Weber, a declarat la București, în calitate de președinte al Grupului PPE, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, că România trebuie să fie în Schengen și că Grupul PPE susține aderarea României la spațiul Schengen”, completat Mureșan.

De asemenea, „în rezoluția principală a Congresului Partidului Popular European, care a avut loc anul acesta la Rotterdam, specificăm foarte clar că România, alături de Croația și Bulgaria, sunt pregătite să devină membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen și că noi, Partidul Popular European, susținem această aderare”.

Șefa CE și a Parlamentului, sprijin constant

Comisia Europeană, condusă de președinta Ursula von der Leyen, de asemenea membră a PPE, a cerut Consiliului Uniunii Europene ca România, alături de Bulgaria și Croația, să devină parte a spațiului Schengen. Această solicitare oficială se regăsește atât în Noua Strategie privind spațiul Schengen publicată de Comisia Europeană anul trecut, cât și în Raportul privind starea spațiului Schengen pentru 2022, publicat de Comisie în luna mai.

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care face parte din Partidul Popular European, a declarat în luna iunie că va face tot ce îi stă în putere astfel încât România să adere la spațiul Schengen.

Atât în 2018, cât și în 2019, președintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, tot din familia PPE, a declarat că România trebuie să facă parte din zona de liberă circulație, că spațiul Schengen este incomplet fără țara noastră și că nu vede niciun motiv pentru care unele guverne europene se opun acestei aderări.

Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European și al Partidului Popular European, susține că România trebuie să facă parte din Schengen. Donald Tusk a anunțat că sprijină pe deplin candidatura României la zona de liber schimb în cadrul întâlnirii cu prim-ministrul Nicolae Ciucă care a avut loc anul acesta în marginea Congresului PPE de la Rotterdam.

„Grupul PPE din Parlamentul European a votat în bloc rezoluția Parlamentului European de anul trecut prin care cerem aderarea României la spațiul Schengen. Dacă toate familiile politice europene ar fi susținut la fel de mult și de constant ca PPE dreptul României de a fi în Schengen, acum probabil țara noastră ar fi fost deja în zona de liberă circulație”, a conchis eurodeputatul PNL.

Ce a spus Ciolacu

„Salut poziția cancelarului german Olaf Scholz care susține că România îndeplinește toate condițiile pentru aderarea la spațiul Schengen. Este ceea ce atât eu, cât și mulți colegi din PSD, am afirmat în toate discuțiile cu colegii noștri europeni”, a precizat Marcel Ciolacu.

Președintele social-democrat a subliniat că Scholz este unul din liderii importanți ai stângii: „Îi mulțumesc lui Olaf Scholz pentru susținerea sa sinceră în favoarea României. Ca lider al PSD, mă bucur mult că ajutorul vine de la unul dintre cei mai importanți lideri de stânga ai Europei. Asta înseamnă stânga, solidaritate și sprijin exact când este mai multă nevoie”, a completat șeful PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite