Siegfried Mureşan: Am votat în Parlamentul European liberalizarea exporturilor de produse agricole din Rep. Moldova în Uniunea Europeană

0
0
Siegfried Mureşan, eurodeputat PNL FOTO Adevărul
Siegfried Mureşan, eurodeputat PNL FOTO Adevărul

Siegfried Mureşan, preşedintele delegaţiei Parlamentului European pentru relaţiile cu Republica Moldova, anunţă, marţi, că a votat în Parlamentul European liberalizarea exporturilor de produse agricole din Republica Moldova în Uniunea Europeană.

„Tocmai am votat în plenul Parlamentului European, cu largă majoritate – 572 voturi pentru, 28 împotrivă şi 32 de abţineri, propunerea Comisiei Europene de dublare, timp de un an, a cotelor de export la 7 categorii de produse agricole din Republica Moldova pentru care încă sunt aplicate contingente tarifare la intrarea pe piaţa Uniunii Europene. Războiul din Ucraina a afectat puternic agricultorii din Republica Moldova, blocând exporturile de produse agricole în ţările din est”, spune europarlamentarul PNL.

Siegfried Mureşan arată că, tocmai de aceea, „a cerut de mai multe ori în Parlamentul European să liberalizăm exporturile de produse agricole dinspre Moldova pe piaţa Uniunii Europene”.

„Am cerut acest lucru inclusiv în rezoluţia despre Republica Moldova pe care am iniţiat-o şi care a fost adoptată de plenul Parlamentului European în data de 5 mai. La începutul lunii iunie, Comisia Europeană a venit cu o propunere de regulament pentru a dubla, timp de un an, cotele de export, adică volumul de marfă pentru care nu se aplică taxe vamale, la cele 7 produse pentru care sunt încă aplicate contingente tarifare: roşii, usturoi, struguri de masă, mere, cireşe, prune şi suc de struguri. Dintre acestea, Moldova exporta prunele şi strugurii în cantităţi mari în Ucraina, Belarus şi Rusia”, spune Mureşan. 

Eurodeputatul liberal mai afirmă că, prin votul de astăzi, arătăm solidaritatea Parlamentului European pentru agricultorii şi pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova.

„Uniunea Europeană este deja principalul partener comercial al Republicii Moldova. Aproape două treimi din exporturile moldoveneşti au ca destinaţie piaţa europeană. Vreau ca măsura votată astăzi să nu rămână una temporară şi să fie un nou pas în direcţia integrării Republicii Moldova în piaţa unică europeană”, mai spune Siegfried Mureşan.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri