Aurescu, după anunțul lui Scholz: „Continuăm negocierile”. Ce spune despre cazul Olandei

0
0

Șeful diplomației române, Bogdan Aurescu, a afirmat, că demersurile privind aderarea României la Spațiul Schengen vor continua și cu Olanda, printre ultimele țări care se opun la nivelul UE. Potrivit ministrului, declarația cancelarului Olaf Scholz privind sprijinul Germaniei pentru aderarea la Schengen a României „este un anunţ extrem de important”. 

Bogdan Aurescu vorbește despre continuarea negocierilor pentru Schengen FOTO MAE
Bogdan Aurescu vorbește despre continuarea negocierilor pentru Schengen FOTO MAE

  Şeful diplomaţiei române a explicat la Digi24 că Scholz „a spus foarte clar că România, alături de celelalte state candidate în acest moment, îndeplineşte toate condiţiile tehnice pentru aderare şi că va susţine personal acest demers”.

Potrivit ministrului, acesta „este un anunţ foarte important, care vine în completarea susţinerii pe care şi Franţa, prin preşedintele Macron, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o în România, în luna iunie, l-a făcut în acelaşi sens şi trebuie spus de asemenea, foarte clar, că aceste anunţuri sunt rezultatul demersurilor şi discuţiilor pe care le-a purtat preşedintele României cu cei doi lideri europeni, cu diverse ocazii”.

Ce spune ministrul despre Olanda 

Ministrul a mai explicat că demersurile politico-diplomatice în sensul aderării la Schengen „continuă şi au continuat şi în ultima perioadă”.

Întrebat dacă se aşteaptă la un mesaj asemănător din partea părţii olandeze, ministrul Bogdan Aurescu a răspuns: „Noi continuăm demersurile noastre active la toate nivelurile faţă de toţi partenerii noştri europeni, atât către cei care au exprimat deja acest sprijin în ultimii ani sau mai recent şi de asemenea, evident, şi faţă de Olanda".

Bogdan Aurescu a mai explicat într-un mesaj pe Twitter că aderarea la Schengen este „un ţel extrem de important pentru cetăţenii români”.   

Iohannis: Salut anunţul făcut de Cancelarul Olaf Scholz privind sprijinul Germaniei pentru aderarea României la Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de mulțumire, după afirmarea sprijinului Germaniei pentru aderarea României la spațiul Schengen. Cancelarul Olaf Scholz a explicat că statul român îndeplinește toate condițiile.

Și președintele Camerei Deputaților, șeful PSD Marcel Ciolacu, și premierul Nicolae Ciucă au transmis mesaje de mulțumire în urma anunțului făcut de cancelarul Germaniei. 

Olaf Scholz: „Schengen, unul dintre cele mai mari succese ale UE”

  „Schengen-ul este unul dintre cele mai mari succese ale Uniunii Europene, iar noi trebuie să-l protejăm și să-l dezvoltăm. Iar asta înseamnă și să acoperim golurile rămase”, a declarat Olaf Scholz.    

  După aceea, și alți oficiali din alte țări membre ale UE și-au expus susținerea pentru aderarea României, iar Parlamentul European a votat în mai multe rânduri pentru acest lucru.

Cu prilejul vizitei sale în România, care a avut loc în luna iunie, președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că „Franța e alături de România” în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen.   

Cât de aproape este România de aderarea la spațiul Schengen

Executivul de la Bucureşti este încrezător că România este tot mai aproape de aderarea la spaţiul Schengen, în contextul războiului din Ucraina şi ca urmare a demersurilor făcute la nivel internaţional în acest sens.

  „Tot ce am făcut de când a început conflictul arată că suntem pregătiţi să devenim membri Schengen. Ne aşteptăm cu adevărat ca toţi ceilalţi lideri ai UE să recunoască tot ceea ce am făcut” , a declarat premierul în cadrul interviului pentru Bloomberg.  

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite