Şeful de campanie al PSD, Marian Neacşu: E bine ca Liviu Dragnea să deţină şi funcţia de premier, şi cea de preşedinte de partid

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Neacşu, secretarul general al PSD FOTO David Muntean
Marian Neacşu, secretarul general al PSD FOTO David Muntean

Marian Neacşu, secretarul general al PSD şi şeful de campanie al partidului, a vorbit, la Adevărul Live, despre strategia electorală din utima lună rămasă până la alegeri, despre premierul pe care îl va propune PSD, dar şi despre legalitatea votului acordat legii de majorare a salariilor din Sănătate şi Educaţie.

Rămâneţi pe adevarul.ro pentru a urmări principalele declaraţii ale lui Marian Neacşu:

Despre alegerea lui Donald Trump 

A fost un eveniment major pentru lume. Un eveniment care a ţinut trează opinia publică mondială. Am observat în campania electorală americană câteva deficienţe ale lui Hillary Clinton, în timp ce Trump a fost mai aşezat. A răspuns prin mesajele cerinţelor electoratului american. 

Discursul lui Trump, în calitate de preşedinte ales al americanilor, a fost complet diferit de cele din campanie. Cred că în mod normal oamenii trebuie să se ridice la mărimea funcţiilor pe care le ocupă. Nu ştiu dacă e vorba de Sistem sau de ceea ce înţelegem noi prin Sistem. Cred că Trump are suficientă putere să fie un preşedinte bun. A fost un mesaj echilibrat, mai ales în ceea ce priveşte relaţiile de politcă externă. 

Despre NATO şi alocarea 2% din PIB pentru apărare

PSD va păstra angajamentele asumate, indiferent de cine a fost asumate. Evident, în proiecţia bugetară a programului de guvernare, acest angajament de 2% din PIB e o componentă esenţială. 

Despre campanie electorală

Teoretic şi practic mâine începe campania electorală. Modificaea legislaţiei duce la o campanie mai restrictivă, care duce la o competiţie reală, serioasă. Nu aş spune că promovăm o campanie defensivă, ci una constructivă. Nu înseamnă că dacă primim o palmă, vom întoarce şi celălalt obraz. Vom riposta. 

Noi lucrăm la programul de guvernare de trei luni. Avem un public ţintă, avem calendar de implementare, dar şi surse de finanţare. Probabil săptămâna viitoara vom prezenta întreg programul de guvernare. Îndrăznesc că avem cel mai bun program cu care a venit un partid după Revoluţie.  Pe calendarul nostru, cel mai târziu la sfârşitul săptămânii viitoare opinez că va fi prezentat. 

După previziunile noastre fiecare cifră de acolo are sustenabilitate foarte strictă şi riguroasă. După aprecierile noastre în 2017 nu vom reuşi să cheltuim toţii banii, în urma prognozării bugetare. 

Despre scorul PSD şi sondaje

Să câştigăm un număr cât mai mare de mandat astfel încât singuri sau cu ALDE să mergem la preşedinte să punem pe masă un nume de prim-ministru. Vrem o cifră înainte cu 4. După cifrele noastre ALDE trece pragul parlamentar. Avem sondaje generale, dar şi pe judeţe. Pe judeţe ALDE e situat în general 4 sau 8% ca medie. Pe medie ponderată ne duce la un scor de intrare în Parlament. 

Despre lipsa nominalizării unui premier

Este o strategie de campanie, una bună şi câştigătoare. Nu credem în teoria omului providenţial. Cred că românii mai degrabă îşi doresc să aibă încredere într-un conglomerat general care susţin un program decât într-un om. Cioloş nu se grăbeşte prea repede să-şi lipească imaginea de cele două partide. 

Liviu Dragnea, prima opţiune pentru Palatul Victoria

Corespunde cel mai bine profilului de premier care poate pune în practică programul de guvernare al echipei noastre. E omul care a fost cel mai performant în Guvernul Ponta. M-a impresionat modul cum a ştiut să gestioneze nişte evenimente nedorite din iarna anului 2013.  

Eu cred că dacă voinţa populară va impune o majoritate stabilă, preşedintele nu poate să se opună voinţei poporului. Nu cred că preşedintele va copia modelul fostului preşedinte. 

Despre nominalizarea ca premier a unul alt social democrat

Preşedintele nu cred că se va opune voinţei poporului. A refuza să accepţi că poporul are dreptate este primul pas spre dictatură. Nu cred că preşedintele Iohannis se poate încadra în această tipologie.

Despre miniştrii PSD

Nu voi face parte din echipă, cel puţin nu din prima echipă a Guvernului. Cred că vom avea sărbători încinse, dar vom ieşi cu bine. E părerea mea (...) În situaţia în care Dragnea va conduce Guvernul, structura de partid trebuie întreţinută de cineva. Cineva trebuie să se ocupe de acest partid. 

Despre decizia de a nu candida

Am hotărât că pot fi mai util aşa. Eu am decis să nu candidez, din respect pentru cetăţenii din Ialomiţa. Din respect faţă de colegii mei şi faţă de ceea ce înseamnă poziţionarea partidului meu pe eşichierul politic.Sunt, cred, un foarte bun om de echipă. 

Funcţia de secretar general nu mi-am dorit-o, dar am acceptat. O reformă structurală până la bază nu mai făcusem, cred, că din 2004.  

Despre un viitor Congres

Opinez că nu e nevoie de un Congres. Preşedintele are mandat de patru ani. Vom avea şi cele mai bune rezultate de după 1989. Nu văd care să fie tematica unui Congres. E bine ca LIviu Dragnea să deţină cele două calităţi, cea de premier şi cea de preşedinte de partid. 

Din 28 de preşedinţi de CJ numai opt sunt din vechea gardă. Nu cred că ei mai pot fi asociaţi termenului amintiti (n.r. - de baroni locali). 

Despre iniţiativa lui Donţu şi a lui Corlăţean 

Din păcate, au mai fost astfel de caze. Au mai fost iniţiative despre care nu am fost atenţionaţi la timp sau iniţiative care ne-au adus deservicii. Am discutat cu dânşii, ne-au explicat despre anumite chestiuni de legislaţie. Colegii mei au spus că nu gândit decât gândirea procedurală a organizării referendumului. Procedură lor spune că la 30 de zile după adoptarea legii să aibă loc referendumul. 

Despre votul controversat privind mărirea salariilor

Nu s-a întâmplat nimic incorect. S-au urmat paşii şi în sală a existat cvorum. În momentul în care prezenţa a coborât sub cvorum preşedintele a anunţat că se suspendă şedinţa. Ieri am discutat contestaţia PNL. Cei din PNL trebuiau să conteste încă din momentul votului ceea ce s-a întâmplat, nu la o zi după. 

Despre semnarea legii de către preşedintele Camerei Deputaţilor

Da, legea a fost semnată de preşedintele Camerei Deputaţilor. Altfel, nici nu putea fi atacată, atât de CCR, cât şi de PNL. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite