Roberta Metsola, din plenul Parlamentului: România va adera la Schengen și o va face în curând

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președinta Parlamentului European a afirmat din plenul Camerei Deputaților că România este pregătită să adere la spațiul Schengen și va atinge acest obiectiv „în curând”. Aceasta a punctat că decizia amânării aderării este una greșită.

Roberta Metsola, discurs în fața parlamentarilor români FOTO: EPA-EFE
Roberta Metsola, discurs în fața parlamentarilor români FOTO: EPA-EFE

„Sunt astăzi aici în România, în acest moment profund simbolic, cu un singur mesaj, un singur apel: Nu renunțați la Europa. Nu renunțați la noi.  Acum, când lucrurile nu sunt neapărat la fel de clare cum erau acum două săptămâni. Când strălucirea retoricii a fost umbrită de evenimente. (...) A fost o săptămână dificilă pentru Europa din mai multe puncte de vedere. Am lucrat non-stop pentru a ne asigura că România va putea adera pe deplin la spațiul Schengen. Cred că a fost o decizie greșită de a amâna. Să fie clar: România este pregătită să adere la spațiul Schengen. Este gata de mai bine de un deceniu. Și să fiu mai clară: România se va alătura Schengen și o va face în curând. De asemenea, vreau să abordez un punct pe care l-am auzit recent: acesta nu este un fel de cadou pentru România. Acest lucru aduce beneficii fiecărui stat membru la fel de mult ca și acesta”, a precizat Roberta Metsola din plenul Camerei Deputaților.

„Este vorba despre securitatea noastră colectivă, despre egalitatea dintre europeni, despre faptul că putem face față împreună amenințărilor comune. Este o piesă lipsă a puzzle-ului care este construcția Europei. Și înțeleg datoria și responsabilitatea noastră de a o pune în aplicare în curând. Îmi place să-l citez pe președintele dumneavoastră Klaus Iohannis pe această problemă, am făcut acest lucru săptămâna trecută. Avea dreptate când spunea că granițele fizice dintre națiuni sunt mai ușor de demontat decât acele ziduri pe care îi forțăm pe oameni să le construiască în mintea lor. Aceasta este provocarea noastră acum”, a adăugat aceasta. 

Șefa Parlamentului European susține că solidaritatea României cu Ucraina „a fost o adevărată demonstrație a valorilor europene fundamentale”.

„Solidaritatea României cu Ucraina a fost o adevărată demonstrație a valorilor europene fundamentale. România a arătat acest lucru găzduind peste 86.000 de refugiați din Ucraina și facilitând trecerea cerealelor ucrainene în țări terțe. Inima acestei mari țări se vede în toate din nou și din nou. Fie că este răspunsul dumneavoastră la invazia ilegală și brutală a Rusiei, fie că este vorba despre trimiterea de medici în națiunile de pe continent în apogeul pandemiei, pompieri care zboară în alte state pentru a ajuta la combaterea incendiilor forestiere sau responsabilitatea enormă pe care o aveți în sprijinirea democrației în Moldova, România înțelege că acestea sunt provocările noastre comune care pot fi înfruntate doar împreună”, a declarat Roberta Metsola.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite