Sediul MAE, iluminat în albastru de Ziua NATO. Aurescu: Principiul apărării colective trece testul realității

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful diplomației române a transmis un mesaj, cu ocazia Zilei NATO, asigurând că România va continua să aibă o contribuție substanțială la apărarea colectivă a spațiului euroatlantic, principiu pentru care Alianța a trecut testul realității. 

FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Cu ocazia aniversării Zilei NATO, ministrul de Externe a subliniat că în cei 19 ani de când România a devenit membru al Alianței Nord-Atlantice, diplomația română și-a demonstrat capacitatea de a-și îndeplini obligațiile care îi revin, arătând contribuția constantă la consolidarea poziției NATO și la reputația ei de furnizor de securitate și stabilitate. 

Totodată, șeful MAE a subliniat că reacția NATO la războiul declanșat în Ucraina demonstrează că principiul apărării coletive, „Toți pentru unul și pentru toți”, trece testul realității.

Ministrul a mulțumit aliaților care au trimis trupe în România, subliniind că Alianța a transmis în repetate rânduri că va apăra fiecare centimetru pătrat al teritoriului său. 

„Beneficiind de cele mai puternice garanții de securitate, România va continua, în egală măsură, să aibă o contribuție substanțială la apărarea colectivă a spațiului euroatlantic și la consolidarea capabilităților NATO prin implementarea deplină a tuturor deciziilor aliate, în conformitate cu direcțiile prevăzute de noul Concept Strategic al NATO”, a mai transmis șeful MAE. .

Bogdan Aurescu a susținut totodată că România a arătat rolul major pe care îl are pentru securitatea euroatlantică și a Flancului Estic

Totodată, șeful MAE a amintit că în cadrul reuniunii ministerialede, găzduite la finalul anului trecut, la București, a fost evaluat stadiul implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Madrid și a fost trasat ghidajul politic pentru prioritățile care se vor reflecta în rezultatele Summitului de la Vilnius, din luna iulie a acestui an.

Prezența miniștrilor de externe ai Ucrainei și Republicii Moldova, alături de cei ai Georgiei și Bosniei și Herțegovinei la această reuniune a arătat, o dată în plus, hotărârea țării noastre de a oferi sprijin partenerilor, în special celor mai vulnerabili, pentru a le consolida reziliența împotriva acțiunilor Rusiei, precum și în ce privește modernizarea sectorului de securitate și apărare”, a mai transmis Bogdan Aurescu. 

Șeful MAE a asigurat că diplomația română „va continua, în același spirit, consecvent și pragmatic, promovarea implementării depline a deciziilor Summitului de la Madrid, pregătirea corespunzătoare a rezultatelor Summitului de la Vilnius din acest an, precum și cooperarea deplină la nivel aliat, așa încât postura de descurajare și apărare la Marea Neagră și pe întreg Flancul Estic să fie consolidată, iar cetățenii noștri să fie apărați pe deplin”.

Conducerea ministerului a transmis că Ziua NATO va fi marcată prin iluminarea în culoarea albastră a sediului central al MAE la data de 2 aprilie 2023, între orele 20.00 și 21.00.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite