Ședință de Guvern cu scântei. Executivul a aprobat noua lege a pensiilor publice. Ce condiții pune șeful finanțelor - Surse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat proiectul privind noua lege a pensiilor din sistemul public, după ce ședința a fost întreruptă pe fondul problemelor ridicate asupra impactului bugetar. Potrivit unor surse guvernamentale, Ministerul de Finanțe a avizat proiectul punând mai multe condiții.

FOTO Inquam Photos
FOTO Inquam Photos

UPDATE: Guvernul a aprobat noua lege a pensiilor publice

Potrivit unor surse guvernamentale, Guvernul a aprobat proiectul privind noua lege a pensiilor publice. 

Proiectul a dus la amânarea și suspendarea ședinței de Guvern, pe fondul unor discuții legate de impactul bugetar podus în urma recalculării pensiilor din sistemul public.

***

Știrea inițială

Potrivit unor surse politice, ședința de Guvern în care se discută proiectul privind noua lege a pensiilor publice a fost suspendată aproximativ o oră, în așteptarea avizului Consiliului Economic și Social (CES).

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, ar fi spus într-o discuție internă cu câțiva colegi liberali că <<s-a terminat cu "paratrăsnetul" ( n. r. -ministerul/ministrul Finanțelor). Guvernul Ciolacu, în ansamblu, să își asume foarte clar găsirea banilor pentru pensii. Nu trebuie repetată greșeala din 2019 în perioada Guvernului Dăncilă în care se promiteau majorări de 40% care nu se susțineau bugetar. Măcar PNL a majorat fix cu 40% pensiile în ultimii trei ani pe baze corecte și asta trebuie să se întâmple și în 2024>>. 

Un alt lider liberal ar fi afirmat: „Vedeți că încearcă să spună că nu am fi de acord cu majorarea pensiilor. Fals. Asta e o minciună grosolană, dar o propagă doar pentru că au pus miniștri slabi, în serie, la Ministerul Muncii”.

Șeful de la Finanțe ar fi pus mai multe condiții pentru a da avizul ministerului și ar fi convocat o ședință cu directorii din minister pentru găsirea fondurilor necesare în privința creșterii pensiilor de anul viitor propusă în cadrul proiectului de lege.    

Potrivit surselor „Adevărul”, în urma discuțiilor din ședință a fost dat peste cap și programul premierului Marcel Ciolacu, care și-a amânat plecarea la Malaga, în Spania, pentru un Congres al socialiștilor europeni (PES). 

Contre pe tema proiectului

Legea pensiilor publice, elaborată de ministerul Muncii, a intrat pe masa Guvernului, în ședință, premierul Marcel Ciolacu anunțând că a fost parcurs și avizul de la Ministerul de Finanțe, după ce inițial au fost puse probleme pentru că impactul bugetar ar fi fost prea mare, iar PNL a cerut clarificări. 

Liderii guvernamentali au avut mai multe discuții cu privire la impactul bugetar pe care l-ar avea noua lege a pensiilor, potrivit informațiilor „Adevărul”. 

Discuțiile au avut loc în contextul în care Ministerul Finanțelor nu a avizat proiectul noii legi a pensiilor din cauza că impactul bugetar ar fi fost prea mare, conform afirmațiilor președintelui PNL, Nicolae Ciucă, formațiune care îl susține pe Marcel Boloș în funcția de ministru al Finanțelor.

„Este nevoie de o clarificare pentru că aseară a apărut informaţia de la doamna Simona Bucura-Oprescu că impactul e de 55,6 miliarde de lei, iar din calculele Ministerului Finanțelor suma e diferită. Am solicitat să ne clarificăm care e suma reală pentru că e un impact mare pe care trebuie să ni-l asumam cu date concrete și să avem sustenabilitate pe această decizie. (...) La cifrele anunțate, de 55,6 miliarde de lei, impactul e de 3% din PIB, ceea ce e extraordinar de mult și trebuie să avem sustenabilitate", a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, anterior ședinței de Guvern.

Ulterior, ministrul Muncii a afirmat că „ceea ce se rostogoleşte acum este fals” și că „aceea este cheltuiala cu pensiile recalculate din septembrie până în decembrie”

„Luni am fost în comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor, puteţi să luaţi înregistrarea, şi în comisia pentru muncă, pe datele pe care noi le aveam, am explicat care este cheltuiala cu pensiile, din septembrie până în decembrie, absolut corect, aproximativ 55 de miliarde lei noi”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite