Noua lege a pensiilor publice, pe masa Guvernului. Ciolacu: Am parcurs și avizul Ministerului de Finanțe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul privind sistemul public de pensii a intrat pe masa Guvernului, în ședință, premierul Marcel Ciolacu anunțând că a fost parcurs și avizul de la Ministerul de Finanțe, după ce inițial au fost puse probleme pentru că impactul bugetar ar fi fost prea mare, iar PNL a cerut clarificări. 

Ministerul de Finanțe refuzase să avizeze proiectul FOTO Inquam Photos
Ministerul de Finanțe refuzase să avizeze proiectul FOTO Inquam Photos

„Astăzi avem pe masa Guvernului proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. Este una dintre cele mai importante legi din acest mandat, care aduce două majorări de pensii în 2024. Prima va fi la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, cum prevede legea. A doua va veni la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor creşte prin recalculare, reparând nedreptăţi majore”, a spus premierul în deschiderea şedinţei.

Șeful Guvernului a reiterat că în felul acesta „vor fi eliminate toate inechităţile din sistemul public de pensii, atât cele dintre femei şi bărbaţi, dar şi cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite”.

„Mai mult, prin adoptarea acestei legi vom elimina pragul de 9,4 % din PIB, introdus de cei care doreau blocarea creşterii pensiilor până în 2070. Am parcurs si avizul ministerului de finante”, a mai spus premierul Ciolacu. 

Liderii guvernamentali au avut mai multe discuții cu privire la impactul bugetar pe care l-ar avea noua lege a pensiilor, potrivit informațiilor „Adevărul”. 

Discuțiile au avut loc în contextul în care Ministerul Finanțelor nu a avizat proiectul noii legi a pensiilor din cauza că impactul bugetar ar fi fost prea mare, conform afirmațiilor președintelui PNL, Nicolae Ciucă, formațiune care îl susține pe Marcel Boloș în funcția de ministru al Finanțelor.

„Este nevoie de o clarificare pentru că aseară a apărut informaţia de la doamna Simona Bucura-Oprescu că impactul e de 55,6 miliarde de lei, iar din calculele Ministerului Finanțelor suma e diferită. Am solicitat să ne clarificăm care e suma reală pentru că e un impact mare pe care trebuie să ni-l asumam cu date concrete și să avem sustenabilitate pe această decizie. (...) La cifrele anunțate, de 55,6 miliarde de lei, impactul e de 3% din PIB, ceea ce e extraordinar de mult și trebuie să avem sustenabilitate", a declarat Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, anterior ședinței de Guvern.

Ulterior, ministrul Muncii a afirmat că „ceea ce se rostogoleşte acum este fals” și că „aceea este cheltuiala cu pensiile recalculate din septembrie până în decembrie”

„Luni am fost în comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor, puteţi să luaţi înregistrarea, şi în comisia pentru muncă, pe datele pe care noi le aveam, am explicat care este cheltuiala cu pensiile, din septembrie până în decembrie, absolut corect, aproximativ 55 de miliarde lei noi”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite