Se interzice publicitatea la ţigaretele electronice, inclusiv de tip Vape sau care folosesc dispozitive cu tutun încălzit

0
Publicat:

Marţi, Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat legea prin care se interzice publicitatea de orice formă legată de toate produsele din tutun, de la ţigaretele electronice, până la cele de tip Vape sau care folosesc dispozitive cu tutun încălzit, precum şi pentru pliculeţele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri).

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Adoptat cu  269 voturi „pentru”, două „contra” şi trei abţineri, actul normativ modifică Legea nr. 148/2000 privind publicitatea şi art. 29 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, prin care era interzisă doar publicitatea explicită pentru produsele din tutun.

„Se interzice publicitatea explicită pentru produsele din tutun, ţigaretele electronice, inclusiv de tip Vape, produsele destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitivele electronice pentru încălzirea tutunului şi a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum şi pentru pliculeţele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri) difuzată în cadrul programelor de radiodifuziune şi televiziune, pe biletele de călătorie pentru transportul public”, prevede proiectul legislativ aprobat.

Cu atât mai mult, publicitatea pentru astfel de produse nu va fi permisă în publicaţii destinate în principal minorilor, în sălile de spectacole înainte, în timpul şi după spectacolele destinate minorilor.

De asemenea, proiectul interzice publicitatea în incinta unităţilor de învăţământ şi a unităţilor de asistenţă medicală sau la o distanţă mai mică de 200 metri de intrarea acestora, măsurată pe drum public.

Totodată, promovarea pentru aceste produse nu va fi permisă în condiţiile în care se adresează minorilor; înfăţişează minori consumând aceste produse; sugerează că acest produse sunt dotate cu proprietăţi terapeutice sau că au un efect stimulativ, sedativ ori că pot rezolva probleme personale; dă o imagine negativă despre abstinenţă; nu conţine inscripţii avertisment în limba română.

„Orice formă de comunicare comercială audiovizuală pentru ţigări, alte produse din tutun, ţigarete electronice, inclusiv de tip Vape, produse destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, dispozitive electronice pentru încălzirea tutunului si a produselor destinate inhalării fără ardere din înlocuitori de tutun, precum şi pentru pliculeţele cu nicotină pentru uz oral (pouch-uri) şi flacoane de reumplere este interzisă”, spune legea.

PoliticăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite