Scrisoare trimisă lui Nehammer pentru a nu mai bloca aderarea României la Schengen

0
Publicat:

Eurodeputatul Victor Negrescu (PSD) i-a trimis o scrisoare cancelarului austriac, Karl Nehammer, în care îi cere să nu mai blocheze aderarea României la spaţiul Schengen, întâlnindu-se și cu mai mulți lideri politici de la Viena.

Karl Nehammer, cancelarul Austriei, țara care se opune FOTO EPA EFE
Karl Nehammer, cancelarul Austriei, țara care se opune FOTO EPA EFE

România îndeplineşte de peste 12 ani toate criteriile specifice Spaţiului Schengen. În pofida acestui lucru, aderarea ţării mele la zona de liberă circulaţie a fost blocată fără niciun fel de justificare legală. Din nefericire, anul trecut, când toate argumentele au fost de partea României, prin veto-ul aplicat de Austria, parcursul ţării mele spre spaţiul Schengen a fost blocat, deşi România este mai pregătită din punct de vedere tehnic decât Croaţia. Argumentele prezentate de guvernul dumneavoastră nu privesc România, şi afectează din păcate o relaţie de prietenie extraordinară care leagă Austria de ţara mea de foarte mulţi ani. În motivarea refuzului, reprezentanţii Austriei au prezentat date declarate eronate de către Comisia Europeană despreun flux de migranţi care ar trece prin ţara noastră şi au fost solicitate verificări suplimentare”, arată Victor Negrescu în scrisoarea adresată Cancelarului Federal al Republicii Austria, Karl Nehammer, precum şi ministrului federal de interne Gerhard Karner.

Eurodeputatul român precizează că Raportul de analiză de risc 2022/2023 al Frontex nu prezintă nicio dovadă concludentă în ceea ce priveşte trecerile ilegale din Balcanii de Vest, în special prin România.Negrescu afirmă că România a realizat o serie de demersuri care arată clar faptul că românii merită în Schengen.

Aderarea României considerată „o valoare adăugată” pentru UE

Românii nu au nimic cu Austria, iar România nu este responsabilă pentru ceea ce nu funcţionează în spaţiul Schengen şi în politică europeană de migraţie şi azil, sau pentru evenimentele geopolitice care cauzează un flux migratoriu. Ţara noastră asigură protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene şi a dezvoltat soluţii care pot fi aplicate în comun la nivel european pentru a ne asigura că ţările noastre nu sunt afectate de migraţia ilegală. De aceea, aderarea României la spaţiul Schengen poate fi doar o valoare adăugată pentru UE. (...) Fac apel, astfel, domnule cancelar, la analizarea obiectivă şi tehnică a argumentelor prezentate. Ele prezintă realitatea şi confirmă necesitatea ca anul acesta, în Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne, România să fie primită în spaţiul Schengen. În speranţa că această scrisoare să producă efectul scontat, vă asigur de disponibilitatea mea la dialog privind acest subiect important pentru Uniunea Europeană, Austria şi România”, încheie Negrescu.

Cu ocazia vizitei efectuate în Austria, chestorul Parlamentului European a avut întâlniri de lucru cu primarul general şi guvernator al Vienei, Dr. Michael Ludwig, cu omologul său, Însărcinatul Special pentru afaceri globale al Cancelarului Federal Karl Nehammer, ambasadorul Peter Launsky-Tieffenthal, dar şi cu diferiţi reprezentanţi şi decidenţi din guvernul federal şi ministerul de interne austriac.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite