Scandalul de la Ministerul Dezvoltării continuă. Comisiile de examen, schimbate în noaptea de dinaintea concursului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IOn Ştefan, zis Grindă
IOn Ştefan, zis Grindă

MInisterul Dezvoltării vrea să-şi reducă schema de personal, motiv de execuţii politice. Pe lângă faptul că demiterile şi concursul au loc fără a ţine cont de mai multe legi, după cum arată şi o sesizare depusă la Curtea de Apel Bucureşti, un ordin de ministru de joi seară a hotărât schimbarea comisiilor cu doar câteva ore înainte de examene.

La ora 19.01, joi seară, pe site-ul Ministerului Dezvoltării a apărut Ordinul de ministru numărul 2102 din 28.05.2020 pentru modificarea unor ordine ale ministrului lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei. Prin acest nou ordin era modificată componenţa comisiilor de examen, de aşa natură încât nu acestea nu mai trebuia să fie şi un reprezentant al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici. 

Aşadar, comisiile de concurs, care va începe de la ora 9.30, vor fi formate doar din câte doi reprezentanţi ai Ministerului Dezvoltării, fără a mai fi vreun reprezentant al statului din afara instituţiei.  

„Adevărul” a scris de zilele trecute că Ministrul Ion Ştefan şi camarila sa au pornit vânătoarea de vrăjitoare în Ministerul Dezvoltării, fiind hotărâte concedieri în masă şi organizarea de concursuri pe repede înainte 

Aproape 400 de funcţionari din Ministerul Dezvoltării, instituţie care are un număr total de 1020 de posturi, au primit notificări privind demiterea lor sau referitoare la obligativitatea susţinerii unui concurs în cazul în care vor să rămână angajaţi. Toate deciziile de demitere sau chemare la concurs au fost redactate duminică după-amiază, în minister lucrându-se până la zece noaptea, potrivit unor surse din instituţie, apoi trimise funcţionarilor. Pe scurt, unii s-au trezit cu preaviz de concediere în 30 de zile pentru că nu mai exista postul lor, iar alţii că trebuie să dea examen, pentru că posturile sunt reduse. Concursul, pentru cei care nu acceptă plecarea acasă, stabilit deja pentru vinerea aceasta, deşi de la caz la caz, acestea ar trebui organizate în 15 sau 30 de zile.

În spatele decizie privind reorganizarea ministerului, astfel încât să fie demişi cei consideraţi oameni au PSD sau funcţionari neagreaţi de actuala conducere, sunt ministrul Ion Ştefan şi Mihai Marius Vasiliu, secretar general-adjunct. De altfel, ultimul e considerat eminenţa cenuşie din spatele desenării noii organigrame a ministerului, au precizat surse din instituţie pentru „Adevărul”.

Amploarea demersului dirijat de cei doi i-a luat prin surprindere şi pe funcţionarii din instituţie, obişnuiţi cu reglările de conturi din minister şi cu demiteri care aveau loc mai ales la nivelul funcţiilor de conducere odată cu schimbările de miniştri şi guvernări. „Sunt funcţionari de 15-20 de ani în minister, adică oameni care au trecut prin multe, care spun că nu au mai văzut o acţiune de genul ăsta. Fac praf ministerul în momentul de faţă. Nimeni nu mai lucrează, cu excepţia celor de la Resurse Umane, pentru că nu ştiu ce se va întâmpla. Surprinzător e că merg pe varianta demiterilor, deşi ştiu că încalcă multe legi”, au declarat surse din minister pentru „Adevărul”.

De altfel, juriştii din minister, la care s-au adăugat şi funcţionari la alte direcţii, au depus la Curtea de Apel Bucureşti cerere de suspendare a Hotărârii de Guvern 358 din 2020 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Dezvoltării pe care s-a bazat Ion Ştefan când a decis demiterile şi concursurile. Argumentele funcţionarilor sunt numeroase. În primul rând, sunt nerespectate cel puţin două articole din legea privind starea de alertă, adică unul care spune că în perioada aceasta nu se organizează concursuri, iar al doilea că trebuie evitate pe cât de mult posibil concedierile.  

De asemenea, nu sunt respectate prevederile din Codul administrativ referitoare la concurs şi termene. În mod normal trebuie să existe un termen de 15 sau 30 de zile între perioada de anunţare a concursului şi organizarea lui, în prealabil fiind anunţată Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici. Surse politice susţin pentru „Adevărul” că Ştefan a afirmat în instituţie că nu sunt probleme privind organizarea lui, deoarece se numeşte examen, nu concurs. Ceea ce e fals, din moment ce există o competiţie pe un număr limitat de posturi, iar urmarea este că unii vor pleca acasă.

Alte argumente privind ilegalitatea demiterilor

Alte probleme de legalitate invocate de angajaţii Ministerului în documentul depus la Curtea de Apel au fost nerespectarea transparenţei decizionale prevăzute de Legea 52 din 2003, adică nu a fost pusă Hotărârea în dezbatere publică, încălcarea Legii 24 din 2000 privind normele de tehnică legislativă, în condiţiile în care nu a existat un aviz al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici şi al Consiliului Legislativ până în momentul adoptării în şedinţa de Guvern. Pe scurt, nu a fost respectat circuitul de avizare. Hotărârea de Guvern nu a fost avizată nici măcar de Direcţia generală Juridică din Ministerul Dezvoltării, deşi trebuia şi aceasta să se pronunţe. 

Nu în ultimul rând, documentul nu ţine cont nici de poziţia Ministerului Justiţiei sau de avizul ulterior al Consiliului Legislativ, în care e subliniat faptul că formulările din actul normativ „sunt imprecise, inventându-se noi proceduri de reorganizare şi mobilitate a muncii funcţionarilor publici, reguli clar prevăzute în Codul Administrativ”.

„Nu e nimic ilegal, nimic imoral”

Pe de altă parte, ministrul Ion Ştefan a subliniat pentru „Adevărul” că toate procedura e în regulă. „Totul e făcut conform legii. Toate termenele sunt respectate. Nu e nimic ilegal, nimic imoral. E pentru prima dată când reorganizarea se face prin Hotărâre de Guvern. Suntem pionieri în domeniu”, a declarat Ion Ştefan laconic, în timp ce participa la şedinţa de Guvern.

Surse politice susţin că SGG a comunicat echipei lui Ion Ştefan că nu respectă legea prin demiterile şi concursurile organizat, dar ministrul şi oamenii săi nu i-au băgat în seamă. Mai mult, juriştii care s-au ocupat de acţiunea în instanţă, dar şi alţi specialişti, le-au spus celor afectaţi că, dacă contestă în instanţă concedierile, sunt şanse de peste 90 să% câştige, dar că procesul va dura unul sau doi ani.

Demiteri din cauza politizării instituţiei

„Problema Ion Ştefan” i-a fost semnalată lui Ludovic Orban de săptămânile trecute. Mai mulţi colegi l-au criticat pe ministru pentru că imaginea partidului e afectată de deciziile sale, însă Orban nu a luat nicio decizie în privinţa lui Ştefan. De altfel, Ion Ştefan de la avut de la început o abordare politică în ceea ce priveşte epurările din minister. „Am luat decizia de a reorganiza ministerul deoarece era politizat. Nu există nici cel mai mic semn de întrebare că acest minister nu ar fi fost politizat 100%. Chiar cei care spun că au rămas de pe vremea lui X sau Y, între timp s-au decolorat sau s-au vopsit”, declarat Ştefan pe 30 aprilie, ziua în care Guvernul adopta HG-ul de reorganizarea Ministerului Dezvoltării.

Cu toate acestea, în nota de fundamentare referitoare a reducerea posturilor, Ştefan sublinia că aparatul din minister e „supradimensionat”, iar acesta declara că instituţia poate să funcţioneze şi la un nivel de 70-75% din totalul personalului, dovada fiind perioada de urgenţă, când o parte a funcţionarilor au fost în concediu, unii au fost în regim de telemuncă, în timp ce jumătate din aceştia au lucrat din minister. Cifrele lui Ştefan sunt parţiale şi omit unele realităţi. De exemplu, omite că peste o sută de posturi sunt deja vacante la nivelul Ministerului Dezvoltării.

Potrivit unor surse politice, la nivelul Institutului Naţional pentru Administraţie (INA) ar mai fi circa 30. Aşadar, dintr-un foc să scape de acestea. În al doilea rând, Ştefan nu aşteaptă să vadă ce se întâmplă cu INA, instituţie care printr-o lege a Parlamentului, aflată pe masa lui Iohannis, nu mai e desfiinţată, aşa cum prevedea o ordonanţă de urgenţă aflată în vigoare. Nu în ultimul rând, Ştefan şi Vasiliu au acţionat discreţionar, nu toate posturile fiind scoase la concurs, cum sunt cele de la Programul Operaţional Regional, de unde provine Vasiliu, iar unele structuri au fost modificate în aşa fel încât salariile protejaţilor politici să poată fi mai mari, au precizat surse din minister.  

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite