România vrea un termen clar, în 2024, pentru aderarea completă la Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România pledează ca, dincolo de aderarea la Schengen cu frontierele aeriene, să existe un termen clar în 2024, pentru accederea cu frontierele terestre, cu un mecanism clar de la prima etapă la cea din urmă, susțin surse politice citate de Agerpres.

Iohannis și Ciolacu au fost nuanțați în declarațiile pe tema Schengen FOTO Presidency
Iohannis și Ciolacu au fost nuanțați în declarațiile pe tema Schengen FOTO Presidency

  În cursul zilei de joi, preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, s-au întâlnit cu cancelarul Austriei, Karl Nehammer. Întrevederea a avut loc la invitaţia preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în marja reuniunii Consiliului European, care are loc la Bruxelles. Până în prezent, potrivit surselor politice citate, Austria a avansat doar propuneri privind frontierele aeriene, ba chiar „a regresat" în poziţia sa, nemaidorind să discute aderarea cu frontierele terestre în cursul anului viitor şi nici conexiunea între intrarea cu frontierele aeriene şi cea cu frontierele terestre.

Gestul Austriei este considerat a fi „insuficient", motivaţia acestei ţări fiind aceea de a scăpa de cât mai mulţi migranţi de pe teritoriul său, aceasta fiind una dintre condiţiile puse pentru decizia de aderare cu spaţiul aerian.

Potrivit Comisiei Europene, nu poate fi deschis spaţiul aerian pentru Schengen, iar intrarea cu spaţiul terestru să fie lăsată incertă. În acest context este „absolut necesară o secvenţialitate foarte bine stabilită" şi definită în înţelegerea între părţile implicate.

Abordarea României, precizează sursele citate, este întemeiată pe convingerea preşedintelui Klaus Iohannis că trebuie sprijiniţi mai ales românii care, în număr foarte mare, vin sau pleacă în străinătate cu maşina şi care petrec foarte mult timp în trafic şi la graniţă, asemenea transportatorilor.  

Ce spune Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că ar vrea ca în următoarele două zile să fie terminate negocierile pentru un Schengen doar cu frontierele aeriene și pe naval, urmând ca pentru partea terestră să fie așteptat un răspuns pozitiv în cursul anului 2024.

E evident că ne pregătim și pentru anul acesta. Sperăm să finalizăm în următoarele două zile negocierile pentru aderarea la spațiul Schengen, în primul pas, aerian și naval”, a afirmat liderul de la Palatul Victoria.

Și, de asemenea, să finalizăm cât mai mult din infrastructură. Anul viitor domnul ministru și-a asumat că vom finaliza 250 de km de autostradă și drum expres. Și să ne pregătim și pentru anul viitor când, sper, să terminăm negocierile, de această dată la spațiul Schengen terestru”, a continuat premierul României, după ce a vizitat un tronson de autostradă din județul Mureș.  

PoliticăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite