România rămâne la porțile Schengen. Iohannis, tranșant: „Mai este mult de negociat”. Cum vede optimismul PSD
0Președintele Klaus Iohannis a afirmat că a avut o discuție informală inclusiv cu cancelarul Karl Nehammer și premierul Bulgariei, iar pentru o decizie favorabile pe Schengen „mai e mult de negociat”.
„Negocierea pe Schengen rămâne complicată (n.r. - negocierea pentru aderarea la Schengen). Am încheiat acum 4 minute o întâlnire informală la care ne-a invitat doamna doamna von der Leyen. A participat cancelarul austriac, premierul bulgar și eu. A fost o discuție bună, o atmosferă pozitivă, dar am putut cu toții să ne dăm seama că mai e mult de negociat până ajungem la o concluzie care e, evident, satisfăcătoare pentru toate părțile”, a afirmat Klaus Iohannis, chestionat dacă s-au făcut pași pe tema aderării României la Schengen.
„Nu pot să-mi imaginez o decizie care esatosfîctăoare pentru o parte și complet nesatisfăctoare pt altă parte. Nu vreau să intru în detalii. Suntem în negocieri. Mai e de discutat”, a completat șeful statului.
Întrebat cum vede „optimismul moderat” al lui Marcel Ciolacu referitor la Schengen și dacă e încrezător că se poate rezolva măcar partea partea cu frontierele aeriene, Klaus Iohannis a fost scurt și tranșant: „Mai e mult de negociat”.
Pe de altă parte, chestionat dacă și după reuniunea Consiliului European exclude convocarea unui Consiliu Extraordinar, șeful statului a negat:
„Nu exclud așa ceva. Negocierie merg mai departe. Toată lumea e foarte implicată. Și sigur, dacă dintr-o dată se arată o soluție, poate fi pusă în termeni formali. Încă mai avem de lucru până atunci”.
Prudent și cu o zi înainte
„Dosarul Schengen este un dosar european care nu a mers așa cum a trebuit. În cazul nostru, anul trecut, cam tot la începutul iernii, Austria a refuzat să acorde un vot pozitiv pentru intrarea României în Schengen. De atunci, toată lumea negociază pe absolut toate palierele. În ultima vreme a apărut o oarecare flexibilizare a poziției austriece, însă vreau să fiu foarte sincer, aici mai este cale lungă și este nevoie de multe negocieri și multe discuții. Aici intervin sigur ministerele - Externele, Internele - și Reprezentanța noastră din Bruxelles, care s-a implicat exemplar în toate discuțiile. Dar nu vreau să creadă cineva că suntem la un mic pas de un rezultat favorabil pentru România. Este nevoie de foarte, foarte multe negocieri în continuare”, afirma Klaus Iohannis, cu o zi înainte, la începerea Simmitului UE-Balcanii de Vest.