MAE: România a adoptat Strategia Naţională pentru Africa

0
Publicat:

România a adoptat Strategia Națională pentru Africa, denumită „România – Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare şi educaţie, un document-cadru de viziune”.

MAE: România a adoptat Strategia Naţională pentru Africa
MAE: România a adoptat Strategia Naţională pentru Africa

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, documentul adoptat de statul român recunoaște rolul esențial al continentului african în modelarea tendinţelor globale în secolul XXI și prezintă elemente precum demografia și resursele Africii. Strategia include și rolul statelor africane în cadrul Organizaţiei Naţiunilor Unite și impactul privind schimbărilor climatice, asigurarea păcii, securităţii şi dezvoltării și lupta împotriva terorismului.

„Strategia îşi propune să reaşeze raporturile României cu Africa, pornind de la existenţa unei baze promiţătoare de colaborare, precum şi a unui potenţial în diferite domenii, care este în mare măsură neexploatat. Documentul detaliază elementele definitorii ale profilului României în Africa, cu scopul de a contura un rol specific al ţării noastre în raport cu continentul african, pornind de la capitalul de simpatie semnificativ de care România beneficiază în Africa, ce riscă însă să se diminueze pe măsură ce are loc schimbul generaţional”, potrivit MAE.

Documentul „reuneşte într-un cadru structurat acţiuni în domeniile tradiţionale ale cooperării României cu statele africane (educaţia, pacea şi securitatea, cooperarea economică, agricultura), cărora li se adaugă o serie de sectoare noi, însă cu potenţial important de dezvoltare, precum digitalizarea sau transferul de experienţă în domenii de interes comun (climă şi protecţia mediului, protecţie civilă, norme fito-sanitare şi de siguranţă alimentară, securitate cibernetică)".

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, documentul face referire la o serie de linii de acțiune în domeniile: politico-diplomatic, securitate, educaţie, cultură, contacte interumane, economic-comercial şi de cooperare tehnică, cooperare internaţională pentru dezvoltare.

Strategia Națională pentru Africa este rezultatul unui demers guvernamental, care a beneficiat de suportul mediului academic, economic și al societății române.

Klaus Iohannis, turneu în Africa

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua în perioada 14-25 noiembrie o serie de vizite de stat în Africa, în state precum Kenya, Tanzania, Cabo Verde și Senegal.

Potrivit Administraţiei Prezienţiale, vizitele președintelui au ca scop relansarea dialogului politic la nivel înalt cu statele africane, redinamizarea relațiilor economice și sectoriale și valorificarea de noi oportunități de colaborare în domenii de interes comun.

Potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale, președintele României va urmări alături de reprezentanții țărilor vizitate identificarea măsurilor pentru dezvoltarea relațiilor comerciale și creșterea schimburilor economice, impulsionarea cooperării sectoriale în domenii de interes comun, precum agricultură și siguranță alimentară, managementul situațiilor de urgență, securitate cibernetică, infrastructură digitală, consolidarea României ca furnizor de educație și formare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite