Luminița Odobescu pleadează pentru normalizarea relațiilor dintre Azerbaidjan şi Armenia, țări aflate în conflict
0Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a avut o declarație comună de presă cu omologul din Azerbaidjan, Jeyhun Bayramov. Odobescu a subliniat susținerea României privind normalizarea relațiilor dintre Azerbaidjan și Armenia, state aflate în conflict.
„Am reiterat susţinerea fermă a României pentru normalizarea deplină a relaţiilor dintre Azerbaidjan şi Armenia. Poziţia noastră este clară şi consecventă: soluţionarea durabilă, negociată, cu respectarea principiilor dreptului internaţional, a tuturor problemelor”, a transmis Luminița Odobescu.
„Pentru România, este extrem de important ca în Caucazul de Sud, regiune care se află în vecinătatea noastră, de cealaltă parte a Mării Negre, să fie asigurate securitatea, stabilitatea şi pacea.”
În cadrul conferinței comune de presă, ministrul român a declarat susținerea României în procesul de mediere depus de Președintele Comisiei Europene. „Considerăm că Uniunea Europeană poate să joace un rol mai important şi mai substanţial în aceste direcţii, pentru că dispune de voinţă politică, de instrumente şi de capacităţile necesare.”
Principalul partener economic
În ceea ce privește relația pe plan economic dintre cele două state, ministrul român a afirmat că Azerbaidjanul este principalul partener economic al României în Caucazul de Sud.
„Am discutat astăzi despre accelerarea eforturilor ţărilor noastre pentru operaţionalizarea cât mai rapidă a rutei internaţionale de transport Marea Neagră-Marea Caspică. Această iniţiativă, pe care o dezvoltăm împreună cu Georgia şi Turkmenistan, va permite atragerea de noi fluxuri de mărfuri din regiunile Caucazului de Sud, Asia Centrală şi Asia-Pacific, transformând porturile noastre de la Marea Neagră şi Marea Caspică în importante centre de tranzit pe axa Est-Vest.”
Jeyhun Bayramov a transmis în acest context că Azerbaidjanul are nevoie de econstrucţie şi redresare în regiunile recent eliberate, această situație fiind o oportunitate pentru statul român.
„Normalizarea înseamnă respect pentru ceilalţi, suveranitate şi aceasta nu va afecta numai Azerbaidjanul şi Armenia, ci înseamnă mai mult potenţial pentru ţările din regiune şi nu numai”, a afirmat Bayramov.
România a consolidat relațiile bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic cu Azerbaidjan încă din 2009, fiind primul stat membru al Uniunii Europene care a încheiat un astfel de parteneriat cu acest stat. La începutul anului, Președintele Klaus Iohannis a avut o vizită oficială în Republica Azerbaidjan, la Baku, la invitația Președintelui Ilham Aliyev. Președintele României a deschis, alături de Președintele Republicii Azerbaidjan, Reuniunea ministerială a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze.
„Vizita Președintelui Klaus Iohannis la Baku are loc în continuarea convorbirilor foarte bune avute cu Președintele Ilham Aliyev, la București, în data de 17 decembrie 2022, cu ocazia participării celor doi șefi de stat la ceremonia semnării Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României și Ungariei privind Parteneriatul Strategic în domeniul dezvoltării și transportului energiei verzi”, a anunțat Administrația Prezidențială.