Noua modificare a Legii Avertizorilor, adoptată de Parlament

0
Publicat:

Camera Deputaților a adoptat decizional noul proiect de lege pentru modificarea Legii Avertizorilor. Proiectul semnat de Marcel Ciolacu și premierul Nicolae Ciucă, modifică Legea pentru a corespunde cerințelor Comisiei Europene în vederea deblocării cererii de plată numărul 2 din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde euro, aflată în prezent la Bruxelles, în evaluare.

Noua modificare a Legii avertizorilor a trecut fulger prin Parlament FOTO Inquam Photos
Noua modificare a Legii avertizorilor a trecut fulger prin Parlament FOTO Inquam Photos

Deputații au votat proiectul de lege cu 218 de voturi „pentru”, fiind înregistrat un singur vot „contra” adoptării proiectului de lege și alte 54 abțineri. 

Noua modificare a Legii este făcută pentru a corespunde cerințelor Comisiei Europene în vederea deblocării cererii de plată numărul 2 din PNRR, în valoare de 3,2 miliarde euro, aflată în prezent la Bruxelles, în evaluare.

Inițiativa modifică un singur alineat din Legea avertizorilor de integritate. „Prin excepție de la prevederile alin. (1), raportarea care nu cuprinde numele, prenumele, datele de contact sau semnătura avertizorului în interes public se examinează și se soluționează în măsura în care conține indicii referitoare la încălcări ale legii“, este amendamentul modificat. Mai precis, are loc modificarea sintagmei „indicii temeinice” cu „indicii referitoare la încălcări ale legii“.

„În opinia Comisiei, sintagma „indicii temeinice“ din cuprinsul articolului indicat anterior este o măsură de natură a conduce la o examinare subiectivă a raportărilor anonime. În plus, prevederea nu ar asigura, în opinia Comisiei, potențialilor avertizori nivelul adecvat de certitudine juridică și ar putea descuraja raportările. Față de cele reținute, evaluarea Comisiei a fost în sensul că legea națională nu transpune corect Directiva și, pe cale de consecință, Jalonul 430 nu este îndeplinit satisfăcător“, arată expunerea de motive a proiectului.

Proiect trecut la foc automat prin Parlament 

Coaliția a trecut la foc automat de Senat, săptămâna trecută, într-o singură zi, proiectul de amendare a Legii avertizorilor de integritate. 

Din Opoziție, USR a criticat dur noua modificare încă de la adoptarea în Senatul României

În ceea ce privește atacarea la CCR, proiectul ar putea scăpa de controlul de constituționalitate, în condițiile în care AUR nu are numărul necesar de semnături pentru a depune sesizare.

Critici din Opoziție

Adoptarea proiectului de lege nu a scăpat nici în dezbaterile de la Camera Deputaților de critica Opoziției. Fostul ministru al Justiției, reprezentantul USR Stelian Ion a atras atenția asupra modificărilor aduse Legii, acuzând că Legea a fost „măcelărită”.

E permis să modifici o lege, dar să modific lunar o lege este aberant. Iar, pe de altă parte, să dai foc tu însuți și să te lauzi după aceea că ai stins incendiul, iar este o chestiune care frizează orice bun simț. Legea a fost măcelărită, s-au produs multe modificări, unele au fost corectate, altele nu”, a susținut Stealian Ion în plenul Camerei Deputaților în cadrul dezbaterilor pe proiectul de lege. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite