Când va depune România o nouă cerere de plată pentru PNRR și care este termenul pentru rengociere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Investiţiilor şi Fondurilor Europene a afirmat că, în opinia sa, cererea de plată numărul 3 din PNRR, care are termen în iunie, trebuie depusă înainte de rotativa guvernamentală. Totodată, Marcel Boloș a explicat că România poate trimite până la finalul lunii aprilie documentele pentru renegociere. 

Ministrul Fondurilor Europene susține că rotativa trebuie făcută după depunere FOTO Facebook
Ministrul Fondurilor Europene susține că rotativa trebuie făcută după depunere FOTO Facebook

„Având în vedere că la fiecare cerere de plată fiecare jalon are în spate memorie instituţională şi oameni care sunt obişnuiţi cu problematicile şi cunosc firul logic al lucrurilor, cred că cererea de plată numărul 3 ar trebui să fie cea care se depune şi după aceea să se întâmple rotativa”, a spus, potrivit News. 

Ministrul a motivat că experienţa guvernamentală îl îndeamnă să spună asta, „pentru că cei care vin au nevoie de o perioadă de timp să se obişnuiască şi aici timpul în ceea ce priveşte cererile de plată şi implementarea PNRR nu ne iartă, o împingere a cererii de plată înseamnă că şi următoarele pot fi duse mai încolo, pentru că este regula consecutivităţii”. 

În același timăp, Marcel Boloș a arătat că „dacă depunem cererea de plată numărul 3 în toamnă, atunci şansele ca să mai depunem o a doua cerere de plată, cei 6,3 miliarde pe care îi avem de încasat în 2023 scad simţitor”.

”Dacă avem termenul fixat luna iunie ( pentru cererea de plată, nr) atunci înseamnă că poate fi tot luna iunie (rotativa, nr). Ştiu că avem un termen fixat de premier, luna iunie 2023 şi ne vom ţine de el”, a mai explicat Boloş, întrebat dacă ar putea fi luată în calcul o amânare a rotaţiei premierilor. 

„Pentru România este prioritar să aibă stabilitatea financiară asigurată”, a mai subliniat mnistrul..

Renegocierea PNRR. Singura șansă expiră la finalul lunii aprilie 

Întrebat dacă România trimis documentele necesare pentru rengocierea PNRR, ministrul a răspuns că Guvernul are termen pe 30 aprilie. 

„30 aprilie este termenul de transmitere a documentelor finale. Avem cele patru lucruri pe care le-am mai menţionat - reducerea de grant, ajustarea preţului la investiţii ca urmare a creşterii costului la materiale şi manoperă, avem adăugarea capitolului REPower EU şi capitolul de circumstanţe obiective unde se încadrează plafonul de 9,4% din PIB (privind cheltuielile cu pensiile - n.r.)”, a mai spus ministrul, potrivit Agerpres.

Totodată, șeful Ministerului Fondurilor Europene a subliniat că „este că este prima şi ultima noastră şansă de modificare a PNRR-ului pentru a răspunde, să zicem, cerinţelor de implementare până în august 2026”.

„Dacă, să zicem, uităm vreo un jalon sau o ţintă care am vrea să o modificăm ulterior va fi, practic, aproape imposibil", a mai atras atenția Boloș. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite