Restanțele Coaliției pentru anul 2024

0
Publicat:

Puterea a intrat în vacanța parlamentară cu o listă lungă de restanțe, fiind vorba de proiecte de lege aflate la un pas de adoptare, dar și de reforme cu un impact mare, cum este cea privind salarizarea sectorului bugetar.

Liderii Coaliției, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO Mediafax
Liderii Coaliției, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO Mediafax

În primul rând, Coaliția nu a mai avansat deloc în „războiul” contra sălilor cu păcănele, unde proiectul cu cea mai mare șansă de reușit este cel asumat de Alfred Simonis și mai mulți aleși ai PSD, prin care acestea sunt scoase la marginea localităților și condițiile de licențiere sunt mult mai dure. Adoptat pe 5 septembrie de Senat, timp de patru luni deputații nu s-au atins de proiectul de lege. De altfel, pe lângă acest proiect mai sunt și alte șapte inițiative (majoritatea ale opoziției), dar cu șanse mici de susținere în plenul Camerei Deputaților.

De asemenea, proiectul de lege care prevede ca șoferii condamnați pentru conducerea vehiculelor băuți sau drogați să piardă dreptul de a redobândi permisul pentru o perioadă de 10 ani este deja trecut de Senat de la jumătatea lunii decembrie. În schimb, la Camera Deputaților, conducerea a decis doar să trimită proiectul la comisiile de specialitate pentru avize și pentru raportul de specialitate. Proiectul este inițiat de senatorul Robert Cazanciuc, dar are susținerea Coaliției.

Tot la Camera Deputaților a ajuns proiectul de lege prin care microîntreprinderile au parte de o bonificație de 3% din impozitul pe venit, dacă au realizat anticipat plata datorată trimestrial. Cei 3% din bonificație vor fi folosiți de beneficiar pentru noi investiții. Inițiativa legislativă este asumată de președintele PNL, Nicolae Ciucă, dar și de alți colegi ai acestuia, fiind unul dintre proiectele pe care liberalii le vor finalizate în cel mai scurt timp.

Reforma salarizării, care ar trebui pregătită ca proiect de Guvern, apoi trimis Parlamentului pentru a-l trece ca lege, dă mari bătăi de cap Coaliției. Conform calendarului asumat din PNRR, când a fost depus planul, legea trebuia să fie gata la 30 iunie 2023, însă guvernanții încă sunt la stadiul de discuții cu categoriile socio-profesionale afectate. Aproape 1,3 milioane de angajați de la stat vor avea salariile stabilite în funcție de această lege, unde Puterea va trebui să limiteze sporurile la maximum 20% din salariul de bază.

Legislația electorală, subiect închis

În interiorul Coaliției a fost fixat ca termen-limită sfârșitul lunii februarie pentru deciziile privind eventuale schimbări în materie electorală. Iar printre aceste decizii ar putea fi schimbarea legii de alegere a președintelui țării, adică adoptarea prevederii că acesta poate fi ales cu până la 90 de zile înainte de expirarea mandatului, ceea ce ar însemna că am putea ști numele său de la finalul lunii septembrie, odată cu localele, sau începutul lunii octombrie. În legislație în vigoare, alegerea preşedintelui are loc în luna premergătoare celei în care expiră mandatul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite