Relaţiile lui Dacian Cioloş la Bruxelles

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relaţiile lui Dacian Cioloş la Bruxelles. Premierul desemnat (stânga), în timpul unei conferinţe de presă în septembrie 2014. FOTO Facebook Dacian Cioloş
Relaţiile lui Dacian Cioloş la Bruxelles. Premierul desemnat (stânga), în timpul unei conferinţe de presă în septembrie 2014. FOTO Facebook Dacian Cioloş

Relaţiile lui Dacian Cioloş la Bruxelles. Dacian Cioloş, premierul recent nominalizat de Klaus Iohannis, are imaginea unui tehnocrat de succes după ce în perioada 2010-2014 a fost comisar european pe Agricultură şi Dezvoltare Durabilă în cadrul cadrul Comisiei lui José Manuel Barroso, coordonând reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014 – 2020.

Relaţiile lui Dacian Ciolos la Bruxelles. Agroeconomist stagiar la Comisia Euopeană

Dacian Cioloş a urmat cursurile de master la École Nationale Supérieure Agronomique şi Université Montpellier I, pentru ca apoi să obţină şi un doctorat a Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier. De asemenea, după absolvirea masteratului a lucrat ca agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de Dezvoltare rurală a Direcţiei Generale de Agricultură (martie–iulie 1997, aprilie 1999), ocupându-se cu pregătirea programului SAPARD – elaborarea cadrului de reglementare şi a dispozitivului administrativ de implementare în statele eligibile.

Relaţiile lui Dacian Ciolos la Bruxelles. Manager al delegaţiei CE în România

Cioloş va reveni într-o funcţie la Comisia Europeană în 2012. În intervalul 2002-2003 a lucrat la Comsia Europeană, la delegaţia CE în România, ca manager în domeniul agriculturii şi dezvoltării rurale SAPARD. iar din ianuarie 2005 a fost cooptat în Ministerul Agriculturii, unde a deţinut mai multe funcţii, de la consilier al ministrului până la cea de ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În octombrie 2007, Cioloş l-a înlocuit la cârma ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe Decebal Traian Remeş, politician acuzat la acea vreme de trafic de influenţă în celebrul „dosar Caltaboşul“. 

Relaţiile lui Dacian Ciolos la Bruxelles. Director pentru programe de dezvoltare rurală în CE

În februarie 2009,, Dacian Ciolos a fost numit director pentru programe de dezvoltare rurală în cadrul Comisiei Europene. Această poziţie nu l-a împiedicat ca în iulie 2009 să devină şi şeful Comisiei Prezidenţiale pentru elaborarea unei strategii în domeniul agriculturii.

Relaţiile lui Dacian Ciolos la Bruxelles. Comisar european pentru patru ani

Guvernul României condus de Emil Boc, acelaşi om pe care îl refuzase în urmă cu nouă luni, l-a nominalizat la 12 octombrie 2009 pe Cioloş pentru funcţia de comisar european, susţinându-l pentru un portofoliu pe domeniul agriculturii. Cioloş şi-a câştigat imaginea unui tehnocrat de succes după ce în perioada 2010-2014 a fost comisar european pe Agricultură şi Dezvoltare Durabilă în cadrul cadrul Comisiei lui José Manuel Barroso, coordonând reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014 - 2020. În vara lui 2014, Cioloş a fost în cărţi pentru primirea unui nou mandat de comisar european, însă varianta susţinută de Guvernul Ponta a fost, până la urmă, Corina Creţu, membru PSD.

Totuşi, Cioloş a stat departe de instituţiile europene pentru doar un an. La 1 iulie 2015, în postul de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite