Dacian Cioloş are primele discuţii cu liderii politici. „UNPR va susţine Cabinetul propus“. Când va fi votat noul Guvern în Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş Foto: presidency.ro
Klaus Iohannis şi Dacian Cioloş Foto: presidency.ro

Premierul desemnat Dacian Cioloş va face azi turul partidelor pentru a negocia o majoritate parlamentară. De dimineaţă, Cioloş a fost la sediul PNL, de la ora 14.00 se va întâlni cu liderii PSD, iar după-amiază cu UNPR şi ALDE. Alina Gorghiu a declarat, după discuţia cu Cioloş, că nu s-a negociat niciun nume, dar că viitorii miniştrii vor fi specialişti, nu oameni cu carnet de partid. Luni, miniştrii desemnaţi vor fi audiaţi în Parlament.

UPDATE UNPR, după întâlnirea cu Dacian Cioloş: UNPR va susţine în Parlament premierul desemnat şi Cabinetul propus. De asemnea, preşedintele partidului l-a asigurat pe premierul desemnat că Uniunea va sprijini noul Executiv atât la votul de învestitură, cât şi în Parlament, pe proiectele guvernamentale importante pentru România.

UPDATE ALDE, un partid indecis dacă susţine sau nu Guvernul Cioloş

Am prezentat o listă de chestiuni economice pe care dumnealui să le aibă în vedere. Aceste măsuri sunt o premisă a posibilei susţineri în Parlament. A avut o atitudine pozitivă. Deocamdată este în faza de pregătire a programului de guvernare. Sunt în total aproape 20 de puncte discutate. Reducerea TVA-ului, reducerea CAS-ului, reducerea pe dividente şi alte altele care deja le-am introdus în Codul Fiscal. 

Credem că realitatea politică în care trăim face necesară o anumită raportare la anumite grupuri parlamentare. Fiecare are o identitate politică.“,  a spus copreşedintele ALDE, Călin-Popescu Tăriceanu

„Probabil acest Guvern va întruni majoritatea necesară în Parlament. Primul test major va fi legea bugetului, când va avea nevoie de o majoritate solidă. Opţiunea majoră în ALDE a fost un Guvern politic pentru a reuşi mai uşor să aibă majoritate“,  afirmat copreşedintele ALDE, Daniel Constantin. 

De asemenea, Tăriceanu a adus preiyări privind calendarul referitor la votul în Parlament pentru noul Guvern. „Probabuil că urmează să se mai consulte cu partidele şi cu preşedintele. Însă, calendarul pare oportun. Luni, prezentarea listei şi componenţei. Luni după-amiază, audierile în comisii, iar marţi votul în plen“, a mai spus Tăriceanu  

UPDATE Întâlnirea dintre Cioloş şi Liviu Dragnea s-a amânat pentru ora 19.30. 

Premierul desemnat Dacian Cioloş încearcă încă din prima zi să-şi asigure sprijinul parlamentar d ecare are nevoie pentru a ajunge la Palatul Victoria. De dimineaţă, Cioloş a fost la sediul PNl, undea discutat cu liderii liberali aproximativ o oră. La final, a plecat fără să dea declaraţii. Au vorbit, în schimb, ALina Gorghiu şi Vasile Blaga. „Nu am discutat de liste şi nici de nume. De abia acum începe să o creioneze. Sunt discuţii privind priorităţile noastre de guvernare. Am insistat pe depolitizarea administraţiei şi transparenţa în administraţie. Altfel, ar fi greu unui cabinet tehnocrat să facă faţă unui aparat plin de PSD-işti, Domnia sa ştie că misiunea de a conduce un guvern acum nu e deloc uşoară, dar se va descurca foarte bine", a spus Gorghiu. 

În plus, aceasta a precizat cp Dacian Cioloş a dat asigurări că nu va exista o politizare a Guvernului. „Dar premisa pe care a expus-o a fost una foarte clară, miniştrii domniei sale vor fi oameni care nu au carnet de partid, vor fi specialişti“, a adăugat Gorghiu.

   

La rândul său, copreşedintele PNL Vasile Blaga a menţionat faptul că liberalii vor avea o altă întâlnire cu Dacian Cioloş după alcătuirea listei Cabinetului, probabil la sfârşitul acestei săptămâni.  " Ne-a bucurat că e conştient că va trebui să pună la punct colaborarea parlamentară, să relaţioneze des cu Parlamentul, L-am asigurat de sprijinul nostru. Să vină cu un buget de dezvoltare, de investitii şi de absorţie fondurilor comunitare", a spus şi Vasile Blaga.

Urmează Dragnea, Oprea şi Tăriceanu

La ora 14.00, Dacian Cioloş va merge la sediul PSD pentru a discuta cu Liviu Dragnea, apoi, de la ora 15.30 se va întâlni cu Gabriel Oprea, lideru UNPR, care a anunţat deja că va vota în Parlament noul Guvern.  De la 16.30, premierul desemnat va încerca să-l convingă şi pe Călin Popescu Tăriceanu, omul care în 2008, în timp ce era premier, l-a numit pe Cioloş ministru Agriculturii, din postura de tehnocrat. 

Luni, în Parlament

Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a declarat că, din ce a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul desemnat Dacian Cioloş urmează să prezinte luni în Parlament programul şi echipa ministerială. "Din ce ştiu, din ce am discutat cu preşedintele Iohannis, premierul urmează luni să prezinte în Parlament programul şi echipa ministerială, urmând ca luni şi marţi să aibă loc audierile şi marţi spre seară să urmeze votul de învestitură", a spus Tăriceanu, la Senat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite