Reducerea cheltuielilor bugetare, ținută pe loc de Ministerul de Finanțe. Ce date sunt așteptate SURSE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luarea unor decizii finale privind măsurile pentru reducerea cheltuielilor bugetare e blocată până când Ministerul Finanțelor nu vine cu date despre impactul posibilei supraimpozitări a veniturilor mari, dar și cu o schiță a proiectului, potrivit unor surse politice.

Sedinta de guvern  cabinet Nicolae Ciuca Palatul Victoria 25 noiembrie 2021 FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Toți ochii din Coaliție sunt pe ministrul Adrian Câciu și portofoliul pe care îl conduce, Finanțele, pentru a veni cu o decizie privind reducerea cheltuielilor bugetare. Potrivit informațiilor „Adevărul”, liderii Coaliției așteaptă prima dată o formă a ordonaței privind o mai bună chibzuință a banului public, apoi are loc analiza detaliată din Coaliție și de abia după va merge în circuit de avizare interministerială.

Încă nu e clară nici situația dacă va avea loc o supraimpozitare cu 16% nici la instituțiile care se autofinanțează, adică ANRE sau ANCOM. De altfel, nici supraimpozitarea marilor venituri, dar nici interzicerea cumulării pensiilor cu salariu nu pot fi făcute orin ordonanță de Guvern. 

Pe masa șefului Guvernului nu ar fi ajuns date nici depsre impactul supraimpozitării marilor venituri, dar nici pe tema impactului la adoptarea unei legi referitoare la interzicerea cumulului pensie salariu.

Referitor la tema schimbării modului de impozitare, surse de la vârful Coaliției susțin că nu e cazul în prezent sau în viitorul apropiat. România nu ar fi pregătită pentru impozitarea progresivă, iar România nu poate face o analiză de risc, pentru că nu este digitalizat ANAF-ul, instituția de control financiar. Impozitarea progresivă ar trebui făcută pe venit global, a punctat un lider al Coaliției, potrivit surselor „Adevărul”.

O problemă pentru Coaliție este și modificarea Legii salarizării, care face parte din jaloanele din PNRR. Modificările din Parlament s-au produs situații care au dus la aplicarea dificilă a legii, așa că în prezent trebuie o asumare politică pentru o formă a legii care să nu mai fie schimbată des, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

Calendarul rocadei

Președinții partidelor din Coaliție au convenit, de principiu, ca depunerea mandatului de către Nicolae Ciucă să aibă loc după data de 25 mai, cel mai probabil 29 mai sau 30 mai. Apoi, președintele este așteptat să cheme la consultări partidele destul de repede. Conform planurilor Coaliției, pe 1 iunie sau 2 iunie ar putea fi gata deja procedura pentru a fi învestit Marcel Ciolacu în funcția de premier. 

O discuție este și în ceea ce privește posibilitatea ca noul Guvern să aibă nu doi vicepremieri, ci trei vicepremieri. Adică, un vicepremier UDMR, un vicepremier PNl (pentru că rămân fără premier) și un vicepremier PSD, chiar dacă vor avea șeful Guvernului. Iar din partea PSD ar putea să vină Mihai Tudose, pentru a se ocupa de portofoliile din zona economiei și energiei, potrivit informațiilor „Adevărul”. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite