Răsturnare de situaţie: PSD şi PNL au tăiat până la urmă taxele TVR şi Radio. Dragnea cere Guvernului să finanţeze cele două instituţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La propunerea lui Liviu Dragnea, PSD şi PNL au votat cot la cot eliminarea taxelor radio-TV, deşi, ieri, Comisia de buget decisese, în unanimitate, să lase în continuare aceste taxe, pentru că, altfel, televiziunea publică şi Radioul n-ar mai putea funcţiona. Liviu Dragnea susţine că TVR şi Radioul trebuie finanţate de la buget, dar premierul Cioloş spune că nu sunt bani. Legea va ajunge la Cotroceni pentru promulgare.

UPDATE Liviu Dragnea, după votul din plen: "Aceste două instituţii - TVR şi Radioul - iau bani şi acum de la bugetul de stat. Acum, 48% din bugetul Radioului este asigurat de la bugetul de stat. Pică această manipulare grosolană că se preia controlul. Pe directorul postului de la Radio, îl intreb de la tribuna Parlamentului cum şi-a permis să-l ameninţe pe liderul de grup acum câteva minute? Că o sa vedeţi ce păţiţi voi".

UPDATE Propunerea lui Liviu Dragnea a fost adoptată cu 225 de voturi pentru. Niciun deputat nu s-a opus, deci şi liberalii au fost, până la urmă, de acord cu eliminarea taxelor radio-TV.

Marţi dimineaţă, la dezbaterea proiectului de lege din Camera Deputaţilor, Liviu Dragnea a criticat faptul că sunt probleme în managementul instituţiilor publice de presă, iar taxa radio-TV trebuie eliminată, în pregătirea unor schimbări mai ample în SRTv şi SRR, precum introducerea concursurilor pentru posturile de conducere.

În replică, liberalii susţin că Dragnea vrea să scape de TVR în campania electorală.

Deputatul PNL Andreea Paul a acuzat că "nu există artist mai mare decât PSD în a-i păcăli pe români", încercând să îl critice pe Liviu Dragnea pentru această schimbare a legii, însă preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, i-a tăiat microfonul.

"Eliminarea taxei radio-TV este o mare greşeală. Va îngenunchea televiziunea şi radioul public în campania electorală. PSD se teme de posturile publice, s-a plâns că este criticat de aceste instituţii", a spus, ulterior, Andreea Paul.

Premierul Dacian Cioloş a afirmat, marţi, referitor la legea PSD de eliminare a peste 100 de taxe nefiscale, că dacă unele dintre acestea sunt eliminate şi nu se clarifică situaţia bugetară, riscă să creeze probleme pentru anumite instituţii.

”Sunt unele taxe care din punctul nostru de vedere pot fi eliminate fără probleme, sunt alte taxe care dacă sunt eliminate şi nu se clarifică situaţia bugetară pentru anumite instituţii riscă să creeze probleme, deci o să vedem ce votează Parlamentul”, a declarat premierul Dacian Cioloş.

Deputaţii din Comisia de buget-finanţe au dat, luni, raport favorabil proiectului de lege privind eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, propus de PSD, dar articolul care prevede eliminarea taxei radio-tv a fost scos din proiect. Raportul a fost adoptat cu 19 voturi ”pentru” şi o abţinere.

Proiectul, iniţiat de către preşedintele PSD, Liviu Dragnea, are un parcurs record în Parlament, fiind depus în 10 octombrie. Într-o săptămână, legea a trecut de Senat şi este pe ultima sută de metri şi la Camera Deputaţilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite