Iohannis: E cert. Voi convoca referendum pe 26 mai. Golăneala guvernului PSD a depăşit orice limită. De ce vă e frică, domnilor PSD-işti? Orice OUG e ilegitimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea
Klaus Iohannis şi Liviu Dragnea

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va declanşa referendumul pe Justiţie concomitent cu alegerile europarlamentare, în data de 26 mai. „Este ilegitimă emiterea unei ordonanţe de urgenţă pe tema Justiţiei înainte ca voinţa poporului să fie exprimată la referendum“, a avertizat şeful statului, în contextul în care Guvernul Dăncilă se pregăteşte să modifice legislaţia penală prin OUG.

Preşedintele Klaus Iohannis:

  • Este cert, voi convoca un referendum pentru data de 26 mai, fiindcă aşa nu se mai poate! PSD continuă asaltul la adresa justiţiei, declanşat încă de când a preluat guvernarea. De această dată, pesediştii vor să dea Ordonanţe de Urgenţă prin care să modifice Codurile penale. Golăneala Guvernului PSD de astăzi a depăşit orice limită. Nu trec nici măcar trei zile fără să dea o Ordonanţă într-un domeniu sau altul.
  • Nu este nici în spiritul Constituţiei, nu serveşte nici echilibrului democratic al puterilor în stat ca Guvernul să apeleze atât de des la ordonanţe de urgenţă. Ordonanţele de urgenţă, practic, şi-au pierdut menirea esenţială şi au devenit, în timpul acestui accident regretabil al democraţiei, care este guvernarea PSD, un instrument folosit abuziv, în exces, eludând astfel orice control de constituţionalitate înainte de intrarea în vigoare a Ordonanţei. Trebuie să punem punct acestei practici şi trebuie să o facem acum.
  • Diletantismul şi incompetenţa caracterizează modul în care guvernează PSD. Când aceste trăsături se împletesc cu intenţia de a legifera în interesul infractorilor, fie ei şi lideri de partid, atunci avem premisele unui dezastru pentru România. Este complet nejustificată urgenţa pe care Guvernul o dă acestor Ordonanţe. Adoptarea unor astfel de Ordonanţe ar intra în conflict cu prerogativa constituţională a Parlamentului de a legifera, câtă vreme Codul Penal încă se discută în Parlament.
  • Pesediştii trebuie să înceteze aceste atacuri permanente la adresa Justiţiei. Pesediştii trebuie să înţeleagă că Justiţia nu este la bunul lor plac. Sunt nişte principii extrem de simple în orice stat de drept şi în orice democraţie, sunt valori pentru care oamenii au ieşit în stradă, şi în decembrie ‘89, şi în ultimii doi ani. Este evident că PSD încearcă să ignore aceste adevăruri. Dar le dau o veste: nu o mai pot face! Justiţia este o temă de interes naţional, iar cetăţenii au dreptul suveran de a decide dacă vor sau nu să lase corupţia să devină politică de stat.
  • Este atributul meu, ca Preşedinte, să cer poporului să-şi exprime, prin referendum, pe 26 mai, voinţa cu privire la probleme de interes naţional. Trebuie să lăsăm cetăţenii să decidă, pentru că aceşti pesedişti diletanţi au pervertit semnificaţia votului pe care l-au primit şi încearcă să deturneze statul român făcând legi în propriul lor interes.
  • În aceste condiţii, atrag atenţia că este ilegitimă emiterea unei ordonanţe de urgenţă în această materie înainte ca voinţa cetăţenilor să fie exprimată la referendum. Votul este fundamentul democraţiei şi sursa legitimităţii acţiunilor oricărui om politic. De ce vă este frică de referendum, domnilor pesedişti? De ce, în loc să încurajaţi oamenii să meargă la vot, ameninţaţi că faceţi secţii separate de vot pentru europarlamentare şi pentru referendum? Încetaţi să guvernaţi doar în propriul vostru interes şi întoarceţi-vă către români!

***

La o oră după anunţul preşedintelui Iohannis, liderul PSD Liviu Drganea a anunţat că PNŢCD a făcut alianţă cu PSD pentru alegerile europarlamentare. Liviu Dragea a lansat un nou atac la adresa lui Klaus Iohannis. 

****

Coordonatorul campaniei electorale a PSD, Mircea Drăghici, susţine că în cazul unui referendum organizat simultan cu alegerile europarlamentare, legea nu permite decât secţii de votare diferite. Însă Legea referendumului îl contrazice pe Drăghici. Deocamdată, pentru că Guvernul Dăncilă poate modifica legislaţia prin ordonanţă de urgenţă.

„Legea nu ne permite decât secţii de votare diferite. Aduceţi-vă aminte că atunci când a fost organizat un referendum în paralel cu orice scrutin electoral au fost secţii de votare diferite”, a spus Mircea Drăghici.

Însă Legea referendumului (3/2000) îl contrazice pe liderul PSD. „În situaţia în care referendumul are loc simultan cu procesul electoral desfăşurat pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului, respectiv pentru alegerea Preşedintelui României ori alegerile pentru Parlamentul European sau alegerile locale (...) ambele scrutine se realizează în cadrul aceloraşi secţii de votare, operaţiunile electorale fiind îndeplinite de către aceleaşi birouri electorale, constituite potrivit legii“, arată articolul 15 al Legii 3/2000.

Legea referendumului a fost modificată în 2009, când Traian Băsescu a declanşat referendumul pentru Parlamentul unicameral odată cu alegerile prezidenţiale. Cu doi ani înainte, Guvernul Tăriceanu boicotase un alt referendum cerut de Băsescu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite