Radu Oprea anunță modificarea grilei de impozitare a imobilelor. Votul final, miercuri

0
Publicat:

Radu Oprea (PSD) a precizat legat de scandalul majorării impozitelor, că amendamentul depus la Senat care modifică grila de impozitare a imobilelor va fi votat miercuri, iar eventuale modificări vor avea loc la Cameră.

Radu Oprea pasează responsabilitatea finală Camerei FOTO Facebook Oprea
Radu Oprea pasează responsabilitatea finală Camerei FOTO Facebook Oprea

Astăzi la Senat, depus de senatorii coaliţiei, este un amendament care modifică grila de impozitare. Creşte această grilă cu 50% şi permite prin descentralizare autorităţilor locale”, a anunţat senatorul PSD, într-o intervenție la Profit News.

Oprea a explicat că, potrivit amendamentului, autorităţile locale „îşi menţin acel coeficient pe care îl au între 0,8 şi 2%, pentru valoarea taxelor şi impozitelor locale”. „Pot fi cazuri în care taxele locale să crească, pot să fie cazuri în care să scadă, este o decizie pe care pot să o ia fiecare din municipalităţi. Sunt municipalităţi care au 2% în acest moment procentul respectiv, chiar dacă va creşte grila cu 59% pot să ia decizia să scadă acest procent”, a mai spus purtătorul de cuvânt al PSD.

Social-democratul a precizat că „este o chestiune care a fost convenită în interiorul coaliţiei, că la un moment dar vor trebui modificate acestea şi este o chestiune pe care o regăsim în PNRR”.

Numai miercuri mai poate fi votată această lege, pentru că vineri se împlineşte termenul pentru adoptare tacită. Cel mai probabil mâine vom avea discuţie în interiorul comisiei şi va fi un vot în plen, miercuri. Dacă în Asociaţia Municipiilor se vine cu un alt punct de vedere şi la Camera Deputaţilor, împreună, colegii din coaliţie, consideră că pot face acea modificare, o pot face. Este o formulă, ce se modifică, baza sau procentele” a mai declarat Oprea.

Oprea a explicat că primarii ar prefera majorarea procentului, care acum este cuprins între 0.8 şi 2% şi nu a grilei de impozitare, cu 50%.

Precizările lui Ciolacu

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a declarat, întrebat luni cum va fi majorat impozitul pe proprietăţi, că primarii de municipiu au o altă viziune, o altă formulă de calcul, iar Asociaţia Municipiilor din România urmează să facă o propunere în acest sens.

A fost această discuţie şi urmează să am o discuţie în coaliţie. Nu e foarte clar amendamentul şi vor să vină cu anumite lămuriri şi o să vină şi ei cu o propunere la liderii de grup. Mărirea taxelor locale sub nicio formă nu ajută bugetul de stat de unde se dau măriri de salarii sau pensii. Sunt două lucruri total diferite. Au o altă formulă şi viziune primarii de municipiu, iar AMR va face o propunere. Ştiţi foarte bine că această mărire pe proprietăţi care ajută bugetele locale a fost făcută acum trei luni de zile, prin ordonanţă de urgenţă. Primarii au venit şi au explicat tehnic că nu se poate face acest lucru. Ar fi o mărire până la 50%. Cu grila notarială lucrurile erau foarte clare, în funcţie de unde ai proprietatea. Acum se caută altă formulă ca să fie aplicabilă şi corectă”, a afirmat președintele PSD. 

Până în prezent între aleșii locali și Guvern au fost mai multe contre pe tema modului cum va arăta impozitarea imobilelor.

PoliticăPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite