Puterea şi Opoziţia din România salută la unison realegerea lui Macron

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Emmanuel Macron FOTO Arhivă
Emmanuel Macron FOTO Arhivă

Liderii Puterii şi cei ai Opoziţiei din România au salutat realegerea lui Emmanuel Macron în funcţia de preşedinte al Franţei, opţiunea celor din Hexagon fiind văzută ca o garanţie a întăririi Flancului Estic al NATO, o victorie împotriva „extremismului“ politic şi calea spre o Europă şi mai unită.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost cel mai prompt lider politic român, la scurt timp închiderea urnelor şi anunţarea rezultatelor preliminare fiind transmis un scurt mesaj pe contul personal de pe Twitter. „Cele mai calde felicitări ale mele, dragă Emmanuel Macron, pentru realegerea în funcţia de preşedinte. Mă bucur să lucrăm în continuare pentru consolidarea Parteneriatului Strategic bilateral, pentru construirea unei Europe puternice, solidare şi o cooperare sporită pe Flancul Estic al NATO“, a fost mesajul lui Iohannis. Şi mai laconic a fost premierul Nicolae Ciucă: „Salutăm votul de astăzi al francezilor în favoarea unei Europe solidare, care respinge extremismul şi naţionalismul“.

Primul social-democrat care a reacţionat a fost Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii. „O victorie importantă pentru Europa, pentru stabilitate într-un prezent ce tinde să derapeze. Extremismele de orice fel nu-şi pot avea locul pe un continent ce trebuie să-şi găsească rapid echilibrul. Discursurile populiste, într-un moment de crize suprapuse, pot avea aderenţi, dar populismul a dovedit în istorie doar retorică fără soluţii“, a transmis Romaşcanu, pe Facebook, imediat după primele estimări care îl dădeau câştigător detaşat pe Macron.

Ciolacu, reacţia mai lentă

A doua zi a venit şi reacţia preşedintelui PSD: „Francezii au ales valorile europene ale UE. Felicitări, Emmanuel Macron! Vom continua să lucrăm împreună pentru a întări Flancul Estic al NATO şi parteneriatul strategic“, a fost mesajul transmis pe Twitter de Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor.

Din interiorul Opoziţiei, vicepreşedintele USR, Dan Barna, a avut o viteză în plus faţă de colegii săi. „Emmanuel Macron, reales preşedinte al Franţei, oferă încă 5 ani de respiro Europei. Rezultatul din această seară ne arată că majoritatea cetăţenilor preferă proiectul european pe care preşedintele Franţei s-a angajat să îl protejeze şi să-l dezvolte. Însă ne arată şi că apărarea valorilor liberale e un maraton, nu un sprint“, a subliniat Barna. USR şi partidul care l-a susţinut pe Macron fac parte din aceeaşi familie politică.

AUR a evitat subiectul

Singura formaţiune care a tăcut mâlc pe subiectul alegerilor din Franţa, şi înainte de primul tur, dar şi în preajma celui de-al doilea, a fost Alianţa pentru Unirea Românilor, mult mai centrată în ultimele două luni pe probleme interne, cum ar fi scandalul concedierilor de la Societatea de Transport Bucureşti, creşterea preţurilor la alimente sau controversele legate de achiziţia a 100 de milioane de vaccinuri.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite