Contre PSD - USR pe tema componentei sănătate din PNRR. PSD: OMS a fost inclusă în PNRR de Ghinea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD precizează că suma destinată pentru componenta Sănătate din PNRR a fost modificată de la 50 de milioane de euro la 21,25 de milioane de euro, mai puțin decât a pus USR în planul trimis CE.

PSD susține demersurile lui Rafila privind componenta Sănătate din PNRR Foto Mediafax
PSD susține demersurile lui Rafila privind componenta Sănătate din PNRR Foto Mediafax

„Este o diminuare cu 57,5% față de cât pusese arbitrar Cristian Ghinea - fost ministru USR al Fondurilor Europene - fără să se consulte cu nimeni din Ministerul Sănătății, atunci când a făcut Planul Național de Redresare și Reziliență, cu o totală lipsă de transparență publică”, se arată în comunicatul de presă transmis de PSD.

PSD susține că modificarea la componenta Sănătate din PNRR a fost făcută „absolut legal și instituțional” de către Ministrul Sănătății și echipa sa, care au avut runde succesive de consultări cu Banca Mondială, Banca Europeană pentru Investiții și Organizația Mondială a Sănătății. 

Potrivit comunicatului, „OMS și-a asumat integral asistența tehnică necesară României pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR. Iar Guvernul României a aprobat parteneriatul cu OMS încă din luna mai. De altfel, OMS este specializată în politici de sănătate publică și a participat recent la reforme ale sistemului de sănătate în mai multe țări, cum ar fi de exemplu Grecia”.

PSD respinge acuzațiile venite din partea USR

În comunicatul de presă, PSD „respinge categoric tentativa USR de a reclama demagogic-mincinos consultanța OMS pentru PNRR ca fiind expresia unor interese personale ale ministrului Alexandru Rafila”. Mai mult decât atât, partidul susține că Alexandru Rafila a fost reprezentantul României la OMS, nu a fost angajat al organizației și nu a fost plătit ca atare de Organizația Mondială a Sănătății.

„Minciunile USR nu pot face uitate adevăruri grave și nu pot acoperi incompetența pe care reprezentanții săi au probat-o prin gestionarea dezastruoasă a sănătății publice, când reprezentanții săi au condus Ministerul Sănătății și au girat importul inutil a zeci de milioane de vaccinuri în plus față de cât era necesar, pe care suntem obligați să plătim degeaba un miliard de euro” , se arată în comunicat.

PSD: OMS a fost inclusă în PNRR de către Cristian Ghinea

PSD a extras din PNRR paragraful în care se arată că Organizația Mondială a Sănătății a fost inclusă în PNRR de către Cristian Ghinea, fostul ministru USR al Investițiilor și Proiectelor Europene. 

„Este deplorabil că reprezentanții USR, disperați după atenția publică, aleg să fie ipocriți și ignoră premeditat adevărul că Organizația Mondială a Sănătății a fost inclusă în PNRR și menționată repetat, ca potențial partener al țării noastre, chiar de către Cristian Ghinea” , se arată în comunicatul PSD.

„Implementarea reformei de față va fi coordonată de Ministerul Sănătății, cu sprijin tehnic din partea partenerilor academici cu experiență și rezultate notabile în livrarea de programe educaționale pe subiectele menționate mai sus. De asemenea, avem în vederea realizarea de parteneriate pentru sprijin tehnic cu organizații internaționale de prestigiu (Organizația Mondială a Sănătății etc.) pentru a reflecta lecțiile învățate din experiența internațională. Alte instituții relevante, la nivel central și local, din sistemul național de sănătate vor fi consultate pe durata implementării reformei” , este paragraful extras din PNRR. 

Într-o postare pe Facebook, PSD susține că „Negociatorul în sandale Ghinea se face că uită că procedura urmată de ministrul Rafila în cazul asistenței pentru reforma sistemului de sănătate este identică cu ce a făcut chiar el cu Banca Mondială în domeniul reformei administrației”. 

Cristian Ghinea: PSD au mințit ca porcii despre consultanță și PNRR

Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a publicat, miercuri seară, un mesaj dur la adresa PSD și a lui Alexandru Rafila. Acesta a făcut acuzații grave, însă fără a prezenta probe în postarea respectivă, în disputa privind banii alocați prin PNRR pentru consultanța proiectelor desfășurate cu fonduri europene.

„PSD au mințit ca porcii despre consultanță și PNRR (...)Trebuie să fii prost sau foarte pesedist la neuron să îți imaginezi că eu aș putea lucra pe bani pentru șefii actuali ai PNRR” , a specificat Ghinea pe Facebook.

Fostul ministru îl acuză pe actualul ministru al Sănătății, susținând că a fost prins că „dă pe șestache mai mult de 20 de milioane de euro către fostul său loc de muncă”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite