PSD propune declararea zilei de 15 iulie drept Ziua mărcii poștale românești. Cazanciuc: A fost un reper solid al patrimoniului

0
Publicat:

Senatorul Robert Cazanciuc a depus o inițiativă legislativă, alături de Lucian Romașcanu, pentru declararea datei de 15 iulie drept Ziua Mărcii poștale românești. Proiectul prevede ca Romfilatelia să emită anual un produs filatelic special pentru această dată.

Robert Cazanciuc, senator PSD FOTO: Facebook
Robert Cazanciuc, senator PSD FOTO: Facebook

„Astăzi se împlinesc 165 de ani de la prima emisiune filatelică. Am depus o inițiativă legislativă, alături de colegul Lucian Romașcanu, pentru declararea zilei de 15 iulie drept Ziua mărcii poștale românești”,  a transmis Robert Cazanciuc, într-o postare pe Facebook.

„Pentru că a fost de-a lungul timpului un reper solid al patrimoniului nostru spiritual și cultural, dincolo de relevanța sa filatelică în sine. Pentru că este, alături de alte simboluri naționale, un element de identitate a activității social-politice și economice a națiunii române în domeniul artei și creației artistice, culturii, sportului etc. Pentru că a fost și este un adevărat mesager filatelic al istoriei și geografiei României, promovând, prin timbrele poștale și colițele filatelice emise, tematici introduse în circuitul filatelic universal, și făcând cunoscute în țară și străinătate personalități remarcabile ale vieții politice și culturii românești, evenimente și realizări de prestigiu din diferite perioade istorice ale României”, a adăugat social-democratul.

Senatorul a punctat că inițiativa legislativă prevede ca marcarea anuală a Zilei Mărcii Poștale Românești, de către Compania Națională Poșta Română și Romfilatelia, să includă și organizarea unui Târg al mărcilor poștale și al cărților poștale maxime, iar consiliile județene împreună cu inspectoratele școlare județene și cel al Municipiului București pot organiza expoziții filatelice tematice.

De asemenea, proiectul de lege arată că Romfilatelia va organiza evenimente de promovare a mărcii poștale alături de Institutul Cultural Român și Romfilatelia va emite anual un produs filatelic special pentru a marca Ziua Mărcii Poștale Românești.

Robert Cazanciuc a subliniat și faptul că „timbrul poștal românesc „Capul de bour”, cu puternic potențial identitar, a fost tipărit la Iași, într-o primă emisiune, sub egida Poștei Domnești a Principatului Moldovei, la data de 15 iulie 1858”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite