Ce rămâne după Budăi. Legile importante care rămân moștenire viitorului ministru al Muncii

0
Publicat:

Ministrul Muncii a demisionat joi, 13 iulie, din funcția de ministru al Muncii în urma dezvăluirilor mass-media privind azilele din județul Ilfov. Budăi a lăsat neterminate la minister o serie de reforme importante.

Ce reforme au rămas neterminate la Ministerul Muncii FOTO: Inquam Photos
Ce reforme au rămas neterminate la Ministerul Muncii FOTO: Inquam Photos

Printre reformele neterminate pe care le-a lăsat moștenire Marius Budăi viitorului ministru al Muncii se numără: legea pensiilor speciale care este la CCR, legea salarizării, legea pensiilor publice și, în contextul dat, legea asistenței sociale.

Legea pensiilor speciale, adoptată la finalul lunii iunie de Parlament, a fost atacată la CCR de Înalta Curte de Casație și Justiție care susține că „sesizarea de neconstituţionalitate priveşte actul normativ în întregime, reţinându-se de către Secţiile Unite atât vicii de neconstituţionalitate de natură extrinsecă, cât şi intrinsecă”.

Curtea Constituțională va dezbate miercuri, 26 iulie, sesizarea e Înaltei Curți de Casație și Justiție referitoare la neconstituționalitatea prevederilor legii pensiilor speciale.

Neterminată este și legea pensiilor publice. Cristian Vasilcoiu, secretar de stat în ministerul Muncii, a precizat în luna iunie pentru „Adevărul” că ministerul va începe să lucreze la reforma pensiilor publice după ce va finaliza reforma pensiilor speciale.

„După ce terminăm cu specialele ne apucăm de salarizare și în paralel lucrăm și la publice. Legea este în cererea de plată numărul 4 din PNRR, momentan nu s-a soluționat cererea 2. Nu mai sunt acele termene inițiale de actualitate pentru că s-a împins foarte mult cererea 2. Noi lucrăm în paralel la toate. După ce se finalizează urmează consultări și cu Banca Mondială, Comisia Europeană, sindicatele și instituțiile, atunci nu are rost să grăbim. Când faci ceva în grabă riști să faci greșeli, nu avem de ce să o terminăm acum”, a precizat oficialul.

Secretarul de stat a subliniat că cel mai probabil reforma pensiilor publice va fi finalizată în cea de-a doua sesiune parlamentară din acest an.

Viitorul ministru va avea de finalizat și noua lege a salarizării, o reformă importantă din PNRR. Potrivit EuroNews, ministerul Muncii trebuie să prezinte în Coaliție draftul legii salarizării unitare. Noua lege ar trebuie să elimine inechitățile din sistem, cum ar fi o impozitare suplimentară pentru care au venit lunar care depășește salariul președintelui, dar și o nouă grilă de salarizare.

Totodată, în contextul descoperirilor făcute în mai multe azile din țară, trebuie modificată și legea asistenței sociale. Fostul ministru al Muncii preciza în urmă cu o săptămână că instituția lcurează, împreună cu alte instituții naționale și internaționale, la modificarea Legii asistenței sociale. Prin noile modificări se dorește ca pentru fiecare centru de îngrijire și asistență să există un auditor social.

De asemenea, potrivit Agerpres, se dorește și introducerea în legislație a unei cerințe privind instalarea de camere de luat vederi pentru monitorizarea activității din centrele de îngrijire și asistență.

Marian Neacșu, interimar la Ministerul Muncii

Conducerea interimară a Ministerului Muncii ar urma să fie preluată de vicepremierul Marian Neacșu după demisia lui Marius Budăi, potrivit unor surse guvernamentale. Plecarea ministrului vine pe fondul izbucnirii scandalului privind „azilele groazei”. 

Surse din conducerea Executivului român au declarat pentru „Adevărul” că interimatul de la Ministerul Muncii va fi preluat de vicepremierul social-democrat Marian Neacșu. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite