PSD prezintă măsurile privind creşterea preţurilor la energie. Oprea: Venim şi cu măsuri legate de facturile emise greşit, să se recalculeze fără penalităţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sigla PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Sigla PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ştefan Radu Oprea a prezentat un pachet de măsuri în privinţa creşterilor de preţuri pentru energie şi gaze, pe care social-democraţii le vor prezenta în şedinţa de astăzi a coaliţiei.

Potrivit social-democratului printre măsurile propuse sunt recalcularea facturilor emise greşit, reducerea plafonului cu aproape 45%, dar şi dublarea volumului compensat la energie şi gaze sau chiar interzicerea debranşării.

„Dacă acest pachet s-ar aplica din februarie, ceea ce ar cuprinde factura din ianuarie, ar însemna ca toţi consumatorii casnici din România, instituţiile publice, companiile mici şi mijlocii să beneficieze, infrastructura critică să beneficieze de scăderi substanţiale la preţul facturilor la energie şi la gaze”, a declarat Ştefan Radu Oprea într-o conferinţă de presă. 

El a explicat că aceste măsuri constau în primul rând „în reducerea plafonului cu aproape 45% şi la gaze şi la energie şi în dublarea volumului care este compensat şi la energie şi la gaze”. 

„În acelaşi timp sunt măsuri care trebuie luate pentru consumatorul casnic şi pentru companii, instituţii publice, de cult, organizaţiile guvernamentale, spitale şi la infrastructura critică, adică CFR de exemplu. Şi aici, de asemenea, plafonarea preţurilor şi scăderea TVA, măsură care poate fi implementată de la 1 februarie inclusiv la consumatorul casnic şi la întreprinderi mici şi mijlocii”, a mai completat Oprea. 

Oprea a mai arătat că vor fi şi măsuri în ceea ce priveşte facturile care au fost emise greşit. Potrivit social-democratului, facturile trebuie recalculate fără penalităţi şi fără ca cetăţenii să sufere. 

„Venim şi cu măsuri structurale, şi alte tipuri care sunt cele legate de facturile care au fost emise greşit. Aici este nevoie ca stornarea facturilor să se facă imediat, să se recalculeze fără penalităţi şi fără ca cetăţenii să sufere. În aceeaşi perioadă ar trebui ca debranşarea să fie interzisă pentru toţi aceşti clienţi care sunt în această situaţie. De asemenea penalizarea dură a oricărui abuz este una dintre măsurile care pot să stopeze creşterea preţurilor la gaze şi energie. 

Social-democratul a mai explicat că „este nevoie de o repartiţie corectă pe tot lanţul, inclusiv pe furnizor”, în ceea ce priveşte supraimpozitarea. 

USR cere sesiune extraordinară 

În acelaşi timp, USR cere convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea unor măsuri privind combaterea crizei energetice. „Cerem o sesiune extraordinară în care să adoptăm măsuri rapide pentru contracararea preţurilor la energie electrică”, a declarat Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR. 

Liderul USR a explicat că partidul său a propus însă de anul trecut mai multe măsuri, printre care Reducerea TVA la energie, un credit fiscal pentru companii si eliminarea accizei. „Sunt măsurile pe care noi le-am propus de anul trecut, din octombrie. Sunt soluţiile pe care le-am pus şi într-un proiect de lege.

Partidul a cerut şi demisia ministrului Virgil Popescu, despre care spun că „a avut timp să arate că a vrut să facă ceva pentru România”, dar „a eşuat şi trebuie să plece”. „Nu a pregătit nimic pentru ce urma să vină”, a acuzat Moşteanu. În caz contrar, partidul a anunţat că va depune o moţiune simplă împotriva ministrului, în prima sesiune parlamentară. 

VIDEO

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite