Coaliţia se reuneşte pentru a discuta măsuri în domeniul energiei. Ciolacu: Reducerea TVA la 5% este suportabilă de bugetul statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Florin Cîţu, Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei
Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Florin Cîţu, Nicolae Ciucă FOTO Inquam Photos / Ilona Andrei

Coaliţia de guvernare se va reuni luni, la Parlament, pentru a discuta despre măsuri în domeniul energiei, a anunţat ministrul Familiei pe Facebook. Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a afirmat că în momentul de faţă reducerea TVA la 5% pentru energie şi gaze este suportabilă de bugetul statului şi crede că această măsură trebuie aplicată de la 1 februarie.

„Azi facem pasul decisiv pentru prezentarea soluţiilor care să completeze măsurile anunţate de guvern, astfel încât scumpirea energiei să fie suportabilă pentru populaţie şi economie. Acestea vor fi prezentate şi discutate în Coaliţie, pentru ca apoi să poată fi preluate şi aplicate. Ideea esenţială este ca oamenii şi companiile să primească un sprijin real şi consistent acum, când au cea mai mare nevoie de el”, a anunţat Gabriela Firea pe Facebook. 

Ministrul Familiei a transmis: „Criza extraordinară care se profilează reclamă atitudini şi soluţii extraordinare, pe care nu ezităm să le luām. Bulgărele facturilor mari ale energie nu trebuie lăsat să se transforme într-o avalanşă care să măture tot! PSD respinge categoric demagogiile şi acuzaţiile stupide că ar fi populism demersurile pe care le face pentru a stinge incendiul scumpirilor care ameninţă să pârjolească tot. Nu este niciun populism să faci tot ce se poate ca oamenii să-şi poată duce viaţa normal, chiar şi după ce-şi achită factura la curent sau gaz, şi să nu rămână în frig şi întuneric. Nu este deloc populism să te preocupe ca zeci de mii de IMM-uri şi companii cu mii de angajaţi să NU fie aruncate-n faliment de preţurile uriaşe ale electricităţii sau gazelor. Nu este pic de populism în eforturile ca şcolile, spitalele, instituţiile statului să continue să aibă electricitate şi gaze, să funcţioneze normal, să rămână capabile să-şi achite facturile la utilităţi.

„PSD ia în calcul toate opţiunile posibile, de la revenirea temporară la preţuri reglementate până la reducerea TVA, eliminarea unor costuri suplimentare în factura de energie, plafonare, compensare, vouchere, tarife sociale, scheme de sprijin pentru companii. Măsurile anunţate de guvern - reducerea TVA la 5% pentru energia electrică furnizată consumatorilor casnici, cu un consum lunar de până-n 300 de kwh şi compensarea certificatului verde şi a cogenerării reprezintă un pas necesar, dar prea mic, faţă de gravitatea situaţiei. Aplicarea trebuie să fie mai rapidă, de la 1 februarie, şi trebuie eliminate procedurile birocratice absurde, de tipul verificării tuturor facturilor”, a mai transmis Firea. 

Potrivit ministrului, „trebuie NEAPĂRAT introduse sancţiuni severe pentru furnizorii care refuză să aplice legea plafonării şi compensării! Este imperios ca măsurile de susţinere dar şi de eliminare a birocraţiei inutile să se extindă şi asupra IMM-urilor şi companiilor: acum, de exemplu, e necesară completarea unei cereri, iar firmele care stau cu chirie (mall-uri, ateliere, depozite, hale de producţie etc) nu pot beneficia de plafonare/compensare. Ideea esenţială pentru care insistăm este ca aplicarea măsurilor sa fie simplă, rapidă, eficientă, fără birocraţie stupidă, iar efectele să se vadă rapid, povara facturilor majorate să devină suportabilă. Pe de altă parte, atragem atenţia că România trăieşte coşmarul facturilor uriaşe la energie din cauze liberalizării haotice a pieţei, decisă de guvernele trecute. Dacă ar fi rămas în vigoare măsurile de plafonare dispuse de guvernarea PSD, nu s-ar fi ajuns la actuala situaţie limită”.

Reducerea TVA la 5%

Întrebat ce măsuri va lua Guvernul în contextul crizei preţurilor la energiei şi discuţiilor asupra unui nou set de măsuri pentru români, Marcel Ciolacu a declarat : „Avem aceste măsuri le mai discutăm acum la ora 10.00 şi de la 17.00 în coaliţie”. 

Preşedintele PSD spune că reducerea TVA la 5% pentru energie şi gaze „este suportabilă de către bugetul statului şi crede că această măsură trebuie luată de la 1 februarie. 

Potrivit social-democratului la discuţiile în coaliţie vor participat şi ministrul Energiei şi reprezentanţi ANRE. 

În ceea ce priveşte plafonarea preţurilor, Marcel Ciolacu a declarat că liderii coaliţiei urmează să discute asupra acestui subiect, completând: „vedem că este afectată toată europa, nu este admis să liberalilezi preţul în plină pandemie. 

Întrebat dacă ministrul Energiei, Virgil Popescu ar trebui demis, liderul social-democrat a afirmat: „această decizie se ia în cadrul coaliţiei împreună cu prim-ministrul”

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri