PSD: Majorarea salariul minim din ianuarie, necesară pentru înscrierea în calendarul adoptării salariul minim european

0
0

PSD susține că majorarea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este necesară pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, adoptată de Consiliul European în octombrie 2022.

PSD arată că majorarea salariul minim trebuie însușit ca proiect de țară FOTO: Inquam Photos
PSD arată că majorarea salariul minim trebuie însușit ca proiect de țară FOTO: Inquam Photos

„PSD consideră că abordarea clasei politice din România în privința majorării salariului minim trebuie să țină cont de modelul de salarizare deja adoptat la nivelul Uniunii Europene. Astfel, creșterea salariului minim brut, la 3.000 de lei, de la 1 ianuarie 2023, este un pas necesar pentru înscrierea României în calendarul implementării Directivei privind salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, adoptată de Consiliul European la data de 4 octombrie 2022. Prin această majorare, ponderea salariului minim ajunge la 46,5% din salariul mediu brut, raportat de INS pentru luna septembrie 2022, și va permite ca la 1 ianuarie 2024 să se atingă nivelul de 50% recomandat de Directiva europeană. În prezent, salariul minim din România reprezintă 39,5% din salariul mediu brut”, precizează PSD, potrivit unui comunicat de presă.

Sursa citată arată că alinierea României la modelul european în ceea ce privește creșterea salariului minim va avea un impact în numărul de tineri care aleg să plece în străinătate și asigură forța de muncă necesară companiilor din România. 

De asemenea, PSD susține că raportarea salariului minim din România la cel european trebuie însușită „de întreaga clasă politică din România”.

„Alinierea României la modelul european privind salariul minim este cea mai bună cale pentru a determina tinerii să nu mai plece la lucru în străinătate și pentru a asigura forța de muncă necesară companiilor din România. Totodată, introducerea acestui mecanism european ar oferi stabilitate, coerență și predictibilitate mediului economic, ceea ce ar încuraja investițiile mediului privat în România. PSD consideră că raportarea la modelul european ar trebui să fie însușită, ca proiect de țară, de întreaga clasa politică din România”, se arată în comunicatul de presă transmis de PSD.

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite