PSD îl susţine pe Eduard Hellvig la şefia SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Europarlamentarul Eduard Hellvig FOTO Adevarul
Europarlamentarul Eduard Hellvig FOTO Adevarul

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la finalul şedinţei Biroului Permanent Naţional (BPN) că PSD îl va susţine pe liberalul Eduard Hellvig la şefia SRI, dar că se impune o dezbatere publică privind prezenţa „persoanelor nepolitice în fruntea instituţiilor nepolitice“. La ora 16.00, premierul se întâlneşte cu grupurile parlamentare ale PSD pentru a discuta despre susţinerea lui Eduard Hellvig.

„Am fi preferat ca nominalizarea să fie făcută pentru o persoană care să nu aparţină PNL. E un principiu la care ţinem. Respectăm dreptul preşedintelui Iohannis de a propune persoana pentru conducerea SRI. Pe domnul Hellvig îl cunoaştem şi am lucrat foarte bine, în toată perioada USL şi credem că este o persoană echilibrată şi care poate să-şi îndeplinească sarcinile în noua funcţie. Deci nu ne vom opune la numirea domniei sale. Ne dorim să avem o dezbatere publică pe acest principiu care a fost enunţat foarte mult şi foarte des şi să stabilim dacă o putere politică odată aflată în poziţia de a face nominalizări va acoperi toate funcţiile din toate instituţiile sau dacă e bine ca în România cât mai multe categorii de alegători să fie reprezentate“, a spus premierul la finalul BPN.

Cheia votului de încredere acordat lui Hellvig o deţine UNPR, partid aflat la guvernare, care a anunţat deja că susţine propunerea lui Iohannis.


„Salutăm decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a propune un director SRI în persoana lui Eduard Hellvig. UNPR va susţine această propunere, aşa cum a susţinut şi creşterea bugetului pentru Apărare, tocmai pentru că aceste propuneri răspund unor exigenţe majore ce ţin de stabilitate şi de apărarea interesului national“, se menţionează într-un comunicat de presă al UNPR.

Din partea PC, liderul deputaţilor PC, Bogdan Ciucă a declarat joi că, în opinia sa, Eduard Hellvig are abilitatea şi echilibrul necesar pentru a ocupa funcţia de director al SRI, adăugând că este o nominalizare “inspirată”. “Eduard Hellvig are experienţă în zona executivului, a fost şi europarlamnetar, aşa că, sprijinit de structurile operative din interior şi colaborând, cred că poate coordona activitatea unui serviciu foarte important”, a precizat Ciucă, pentru Mediafax.

Hellvig se mai poate baza şi pe voturile partidelor aflate în Opoziţie, care deja au anunţat că vor vota pentru trimiterea sa la SRI: PNL, UDMR şi cei câţiva parlamntari rupţi de Mircea Geoană din PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, joi, pe europarlamentarul PNL Eduard Hellvig pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii.

Citeşte şi:

Numirea lui Eduard Hellvig: ziua în care Ponta va rămâne în Opoziţie

Iohannis l-a nominalizat pe Eduard Hellvig la şefia SRI, dar PSD are ultimul cuvânt. Hellvig: Sper că Parlamentul mă va considera potrivit

Ponta: Nominalizarea Hellvig la SRI - bună ca persoană, dar PSD dorea pe cineva neimplicat politic

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite