Numirea lui Eduard Hellvig: ziua în care Ponta va rămâne în Opoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul; Victor Ponta, alături de o parte din Cabinetul său, printre care şi Gabriel Oprea FOTO Mediafax
Premierul; Victor Ponta, alături de o parte din Cabinetul său, printre care şi Gabriel Oprea FOTO Mediafax

Nominalizarea lui Eduard Hellvig în fruntea SRI are toate şansele să fie validată în Parlament, chiar dacă PSD, cel mai mare partid al Puterii, şi formaţiunea fantomă a lui Călin Popescu Tăriceanu, se vor opune. Cheia votului de încredere acordat lui Hellvig o deţine UNPR, partid aflat la guvernare, care a anunţat că susţine propunerea lui Iohannis.

Europarlamentarul PNL Eduard Hellvig a fost nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de director al SRI, pe locul lăsat liber de George Maior. Mai departe, pentru a ajunge la conducerea SRI, Eduard Hellvig trebuie să mai treacă de votul Parlamentului. „E bine de ştiut că am vorbit cu toţi liderii formaţiunilor politice parlamentare. Am dorit să afle de la mine nominalizarea. I-am întalnit pe toţi in cursul zilei de azi. Unii mi-au spus direct că sunt de acord, alţii au spus că vor să se mai consulte cu partidul... normal. Nu a fost niciun lider politic care să-mi spună că nu este de acord“, a spus Iohannis, joi seara, la Digi 24.

Nominalizarea preşedintelui în persoana lui Eduard Hellvig a fost primită bine de majoritatea liderilor partidelor parlamentare, mai puţin de Victor Ponta, preşedintele PSD, şi de Călin Popescu Tăriceanu, liderul PLR. Victor Ponta a spus că PSD dorea ca viitorul şef al SRI să fie o persoană care nu vine din sfera politicului, aşa cum este Eduard Hellvig. „Nu sunt totuşi chiar de capul meu, aşa, fac parte dintr-un grup parlamentar şi trebuie să discutăm doar, repet, această problemă de principiu, pentru că ea pornea de la un lucru care s-a spus foarte des: să nu fie toată puterea doar de la un singur partid. Acum am înţeles că, de fapt, asta se aplică doar la PSD“, a spus Ponta.

De cealaltă parte, Tăriceanu, fost lider al partidului din care provine Hellvig, a spus că decizia va fi luată la nivelul coaliţiei de guvernare. „Am făcut o referire foarte clară că, după ce mă voi consulta cu colegii mei din Partidul Liberal Reformator şi după ce mă voi consulta cu colegii de coaliţie, după aceea vom anunţa un punct de vedere comun. Pe domnul Hellvig îl cunosc desul de puţin, nu era o prezenţă care să se fi făcut remarcată în mod deosebit în PNL“, a spus şi Tăriceanu.

Interesul naţional al UNPR

Nu toate partidele Puterii au aşteptat întâlnirea coaliţiei de guvernare pentru a exprima un punct de vedere referitor la nominalizarea lui Klaus Iohannis. Deşi parlamentarii din formaţiunea lui Gabriel Oprea activează în grupul PSD, UNPR, cheia actualei guvernări, a anunţat că va susţine propunerea lui Klaus Iohannis, înainte de consultările din coaliţia de guvernare.

„Salutăm decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a propune un director SRI în persoana lui Eduard Hellvig. UNPR va susţine această propunere, aşa cum a susţinut şi creşterea bugetului pentru Apărare, tocmai pentru că aceste propuneri răspund unor exigenţe majore ce ţin de stabilitate şi de apărarea interesului national“, se menţionează într-un comunicat de presă al UNPR.

Din partea PC, liderul deputaţilor PC, Bogdan Ciucă a declarat joi că, în opinia sa, Eduard Hellvig are abilitatea şi echilibrul necesar pentru a ocupa funcţia de director al SRI, adăugând că este o nominalizare “inspirată”. “Eduard Hellvig are experienţă în zona executivului, a fost şi europarlamnetar, aşa că, sprijinit de structurile operative din interior şi colaborând, cred că poate coordona activitatea unui serviciu foarte important”, precizat Ciucă, pentru Mediafax.

Hellvig se mai poate baza şi pe voturile partidelor aflate în Opoziţie, care deja au anunţat că vor vota pentru trimiterea sa la SRI: PNL, UDMR şi cei câţiva parlamntari rupţi de Mircea Geoană din PSD.

Voinţa UNPR, decisivă pentru Hellvig


Chiar dacă PSD şi PLR vor decide să se opună propunerii lui Iohannis, calculele artimetice arată că Eduar Hellvig va trece testul Parlamentului chiar şi fără votul parlamentarilor celor două partide aflate la Putere. În acest moment, grupul PSD numără, atât la Camera Deputaţilor cât şi la Senat,  273 de parlamentari, din care scadem 52, care aparţin UNPR, şi rămân 221 de parlamentari PSD.

De partea PSD vor vota, cel mai probabil, şi parlamentarii strânşi în jurul lui Tăriceanu, adică încă 23 de voturi. Cele două formaţiuni strâng laolaltă 244 de deputaţi şi senatori, departe de majoritatea parlamentară asigurată de 283 de aleşi. PSD nu atinge numărul necesar majorităţii nici dacă toţi parlamentarii PC, care numără, în prezent, 22 de aleşi, ar vota în defavoarea lui Hellvig, Cele trei partide – PSD-PC-PLR – strâng împreună 266, cu 17 voturi mai puţin decât jumătate plus unu din numărul total al parlamentarilor.

Practic, partidul-cheie al actualei majorităţi şi guvernări este UNPR. Fără cei 52 de parlamentari conduşi de vicepremierul Gabriel Oprea, voturile liberalilor,  împreună cu cele ale tuturor partidelor din Opoziţie, nu sunt suficiente pentru trimiterea lui Eduard Hellvig la SRI. PNL are 173 de parlamentari, UDMR - 26, iar grupul adunat în jurul lui Geoană-Vanghelie – 15 parlamentari.

În total, cele trei proiecte politice adună 214 parlamentari. La aceste cifre se mai adăugă şi încă 19 voturi ale parlamentarilor neafiliaţi, ceea ce înseamnă un total de 233. Astfel, parlamentarii UNPR fac diferenţa dintre un vot în favoarea lui Hellvig şi unul împotriva sa. Practic, săptămâna viitoare, la momentul votului în Parlament, Victor Ponta se va afla, pentru prima dată de la preluarea guvernării, în situaţia în care voinţa sa este dată peste cap de votul unei alte majorităţi parlamentare.

Citeşte şi:

Iohannis l-a nominalizat pe Eduard Hellvig la şefia SRI, dar PSD are ultimul cuvânt. Hellvig: Sper că Parlamentul mă va considera potrivit

Europarlamentarul PNL Eduard Hellvig a fost nominalizat de preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de director al SRI, pe locul lăsat liber de George Maior. Eduard Hellvig este unul dintre cei mai apropiaţi oameni ai preşedintelui, însoţindu-l pas cu pas în campania electorală. Pentru a ajunge la conducerea SRI, Hellvig trebuie să mai treacă de votul Parlamentului, adică de majoritatea PSD.

Ponta: Nominalizarea Hellvig la SRI - bună ca persoană, dar PSD dorea pe cineva neimplicat politic

Liderul PSD, premierul Victor Ponta, a declarat că nu are nimic cu persoana lui Eduard Hellvig şi că nominalizarea acestuia la şefia SRI este bună "ca persoană", dar că PSD ar fi dorit pe cineva neimplicat politic, astfel că decizia legată de votul pentru acesta în Parlament va fi luată luni, după consultări cu grupurile parlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite