PSD dă ultimatum liberalilor cu privire la data alegerilor prezidențiale. Romașcanu: „Predoiu are două hotărâri pe masă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat, luni, că partidul nu poate fi de acord cu transformarea săptămânală a calendarului electoral, și că data primului tur ar urma să fie decisă, săptămâna aceasta, de ministrul de Interne Cătălin Predoiu, împreună cu PNL, având de ales între 15 și 29 septembrie.

Romașcanu: Astăzi au fost încercări de a discuta datele privind alegerile prezidențiale Foto: Arhivă
Romașcanu: Astăzi au fost încercări de a discuta datele privind alegerile prezidențiale Foto: Arhivă

A avut loc o altă ședință a coaliției astăzi. S-au discutat și teme economice, teme de guvernare, dar firește au existat și anumite discuții legate de data alegerilor. În februarie, martie, s-a decis un calendar întreg pentru tot anul electoral 2024,iar domnul președinte Ciucă a avansat data de 15 septembrie, dată pe care am avut-o în vedere atunci când politic s-a decis inițierea unei hotărâri de Guvern care să aibă data de 15 septembrie ca tur I și 29 ca tur II. Între timp, colegii liberali, săptămâna trecută au venit cu o nouă propunere, enunțată tot de domnul Ciucă, aceea ca 29 septembrie să fie data primului tur al alegerilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu.

Romașcanu a afirmat că „din păcate, astăzi au fost încercări de a discuta iarăși aceste date”, cu privire la ședința coaliției de guvernare, afirmând că ministrul de Interne Cătălin Predoiu, va trebui să decidă în această săptămână, împreună cu PNL, având de ales între 15 și 29 septembrie.

„PSD nu poate fi de acord cu transformarea săptămânală a calendarului electoral, pentru că nu suntem singurii care candidăm în aceste alegeri, deci lumea trebuie să aibă un calendar predictibil. În consecință, pe această discuție rămâne ca în cursul acestei săptămâni, domnul Predoiu, care în acest moment ca ministru de Interne are două hotărâri de guvern pe masă, cea cu 15 septembrie și cea cu 29 septembrie, ca date ale primelor tururi, să decidă, fiind un ministru PNL, să decidă împreună cu PNL, care dintre aceste două date le sunt convenabile, noi făcând această concesie către PNL, fiind în măsură să acceptăm chiar și data de 29 septembrie dacă dl. Predoiu va iniția o hotărâre de guvern în acest sens”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD.

Întrebat ce se va întâmpla dacă miniștrii liberalii vor bloca această hotărâre, Lucian Romașcanu a răspuns: ” Asta este o discuție se va purta după ce vom avea această ședință de guvern. E prematur. Eu sunt convins că avem totuși un partener care îşi respectă cuvântul dat. Nu putem, din cauză că unii s-ar putea să nu ajungă în turul doi, să mutăm data alegerilor în funcţie de aceste dorinţe. Suntem în situaţia în care, în februarie-martie, s-a cerut un calendar integral pentru tot anul. Am venit cu el. Acum decizia este la ministrul de Interne. Nu vreau să spun ce se va întâmpla după pentru că încă cred că din perspectiva colegilor liberali onoarea e stedestul de importantă şi se vor ţine de ceea ce au spus”.

Întrebat dacă se va rupe coaliția dacă nu se va ajunge la consens, purtătorul de cuvânt al PSD a răspuns: „Eu nu cred că se va rupe această coaliție”.

Rareș Bogdan a spus, în legătură cu hotărârea de guvern privind data primului tur al alegerilor prezidențiale, că dacă următoarea ședință de guvern va fi vineri, „ar trebui să existe această decizie asumată de ministrul de Interne Cătălin Predoiu”.

Liderii PSD și PNL s-au reunit marți, pentru a stabili definitiv data la care vor avea loc alegerile prezidențiale.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite