Prima vizită a premierului Marcel Ciolacu la Bruxelles. Întâlniri cu mai mulți oficiali europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu se află într-o vizită oficială la Bruxelles, acolo unde are întâniri cu mai mulți oficiali europeni, cu care va discuta, printre altele, asupra reformelor asumate în PNRR. 

UPDATE: Șeful Guvernului român, Marcel Ciolacu, a avut o întrevedere cu șefa Parlamentului European, Roberta Metsola. 

„Mă bucur să constat că Președinta Parlamentului European, doamna Roberta Metsola, recunoaște eforturile financiare și logistice uriașe făcute de România pentru a sprijini Ucraina și Republica Moldova. Contăm pe sprijinul său pentru țara noastră în privința aderării la Schengen, doamna Metsola fiind unul dintre cei mai mari susținători ai României în acest sens. Sunt sigur că împreună vom găsi cele mai bune și eficiente soluții pentru că proiectul european să își probeze solidaritatea și justețea”, a transmis premierul.   

UPDATE: Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a reconfirmat susţinerea pentru aderarea României la Spaţiul Schengen în cadrul întrevederii cu premierul Marcel Ciolacu.

„Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, mi-a reconfirmat astăzi susţinerea sa totală pentru aderarea României la spaţiul Schengen. Domnia sa este unul dintre marii prieteni ai ţării noastre şi i-am mulţumit pentru suportul său constant, ferm şi plin de energie”, a transmis premierul României în urma întâlnirii.

„Am căzut de acord că o decizie legitimă, în favoarea României, reprezintă cel mai bun antidot pentru a detensiona actualul cumul de factori care ar putea avansa euroscepticismul în zona de est a continentului”, a relatat șeful Executivului român.

Potrivit șefului de guvern, preşedintele Charles Michel a mulţumit României şi pentru sprijinul puternic oferit de ţara noastră Ucrainei şi Republicii Moldova. „Este dovada că românii probează cu fapte ce înseamnă solidaritatea! De aceea, sper că şi Europa va proba, printr-o decizie în favoarea României pe tema Schengen, că solidaritatea europeană există şi în realitate, nu doar în declaraţiile oficiale”, a mai transmis premierul Marcel Ciolacu.

---

Știrea inițială

În urma vizitei la Spitalul Militar Regina Astrid, din Bruxelles, şeful Executivului se întâlnește cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, la Sediul Consiliului European, urmând o întrevedere cu directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force), din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer, la Sediul Comisiei Europene.

Pe agenda premierului este și o întrevedere cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, la sediul Parlamentului European.

Premierul se va întâlni, la ora 15:30, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen iar la ora 17:00 va susţine o conferinţă de presă la încheierea vizitei de lucru la Bruxelles. 

Șeful Guvernului a explicat joi că va pleca la Bruxellles pentru a continua discuțiile purtate de miniștrii români în contextul renegocierii PNRR

„Trebuie să depăşim însă toate aceste situaţii complicate şi să ducem România înainte, iar drumul ţării înseamnă astăzi calea reformelor prevăzute în PNRR cu care modernizăm administraţia şi investim miliarde de euro în transport, energie, educaţie, sănătate, agricultură, digitalizare”, a susținut șeful Guvernului.

Potrivit premierului, discuțiile se vor axa pe decizii care privesc continuitatea implementării PNRR, în contextul în care liderii Guvernului român înceracă săconvingă oficialii europenei cu privire la încadrarea într-un deficit   care depășește cu mult 4,4%, așa cum își asumase anterior România. Mai precis, să accepte un 5,5% din PIB.

„Sunt decis să nu renunţ la vreo reformă şi să livrăm tot ce ne-am asumat. Încheiem renegocierea PNRR, finalizăm noua formă a programului REPowerEU, vom face reforma pensiilor, depunem cererea de plată numărul trei şi vom lua măsurile fiscale care să ne permită dezvoltarea sustenabilă a României”, a mai explicat Ciolacu. 

Comisia Europeană pune Guvernul să strângă cureaua

Potrivit informațiilor „Adevărul”, Guvernul respinge creșterea TVA cu 2 puncte, până la 21%, sau propunerea de a elimina cota redusă de TVA de la alimente, cerută de Comisia Europeană.

Comisia Europeană vrea să vadă reforme implementate și măsuri fiscale puse în practică, prin care să fie redus nivelul cheltuielilor, dar să ducă și la strângerea de venituri suplimentare. 

Ministrul Finanțelor a încercat să le explice oficialilor europeni de ce Bruxelles-ul ar trebui să accepte o țintă de deficit bugetar care depășește cu mult 4,4%, așa cum își asumase anterior România. Mai precis, să accepte un 5,5% din PIB.

Decizia cu privire la depășirea procentului din PIB va fi luată până vineri, în urma întânirilor premierului României, care va argumenta creșterea valorii investițiilor în sectorul apărării, faptul că România a cheltuit bani pentru sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova, dar și că a încercat să ia și măsuri în ceea ce privește criza energetică.

FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României
Politică

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite