Premierul Ciolacu pleacă la Bruxelles pentru a discuta cu Comisia Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat în debutul ședinței de Guvern că va pleca la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanții Comisiei Europene privind renegocierea PNRR, după ce întrevederile dintre miniștrii români și oficialii europeni nu au produs vreun rezultat concret.  

FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României

După-amiază voi pleca la Bruxelles, unde mă voi întâlni cu oficialii europeni ca să discut câteva decizii esențiale pe care trebuie să le luăm împreună pentru ca planul României să meargă cu succes mai departe”, a anunțat premierul Marcel Ciolacu, subliniind că „trebuie să depășim toate aceste situații complicate și să ducem România înainte, iar drumul țării înseamnă azi calea reformelor prevăzute în PNRR cu care modernizăm administrația și investim miliardele europene în transport, energie, educație, sănătate, agricultură, digitalizare”.

„Sunt decis să nu renunț la vreo reformă și să livrăm tot ce ne-am asumat: închidem renegocierea PNRR, finalizăm noua formă a programului RePower EU, facem reforma pensiilor, depunem cererea de plată numărul 3 și luăm măsurile fiscale care să ne permită dezvoltarea sustenabilă. Așa că, azi, vreau împreună cu tot Cabinetul să trecem în revistă toate jaloanele care trebuie închise pentru a putea depune cererea de plată numărul 3”, a mai susținut șeful Guvernului. 

Potrivit unui comunicat al formațiunii politice, premierul României va avea întrevederi cu președinta Comisiei Europene, Ursula Von der Leyen, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, cu președintele Consiliului European, Charles Michel, precum și cu directorul general al SG Recover (Recovery and Resilience Task Force), din cadrul Comisiei Europene, Céline Gauer.

De asemena, va vizita Spitalul Militar Regina Astrid, unde au fost transferate pentru tratament două persoane rănite în exploziile de la Crevedia.

Comisia Europeană pune Guvernul să strângă cureaua

Potrivit informațiilor „Adevărul”, Guvernul respinge creșterea TVA cu 2 puncte, până la 21%, sau propunerea de a elimina cota redusă de TVA de la alimente, cerută de Comisia Europeană.

Comisia Europeană vrea să vadă reforme implementate și măsuri fiscale puse în practică, prin care să fie redus nivelul cheltuielilor, dar să ducă și la strângerea de venituri suplimentare. 

Ministrul Finanțelor a încercat să le explice oficialilor europeni de ce Bruxelles-ul ar trebui să accepte o țintă de deficit bugetar care depășește cu mult 4,4%, așa cum își asumase anterior România. Mai precis, să accepte un 5,5% din PIB.

Decizia cu privire la depășirea procentului din PIB va fi luată până vineri, urmând ca premierul să argumenteze creșterea valorii investițiilor în sectorul apărării, faptul că România a cheltuit bani pentru sprijinirea Ucrainei și a Republicii Moldova, dar și că a încercat să ia și măsuri în ceea ce privește criza energetică.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite