Guvernul, somat de UE să strângă cureaua. A venit nota de plată pentru dezmățul bugetar din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană vrea să vadă reforme implementate și măsuri concrete puse în practică, prin care să fie redus nivelul cheltuielilor, dar să ducă și la strângerea de venituri suplimentare la buget.

Guvernul va trebui să ia măsuri nepopulare pentru a reduce cheltuielile publice FOTO Shutterstock
Guvernul va trebui să ia măsuri nepopulare pentru a reduce cheltuielile publice FOTO Shutterstock

UPDATE: Guvernul respinge  creșterea TVA

Potrivit informațiilor „Adevărul”, Guvernul respinge creșterea TVA cu 2 puncte, până la 21%, sau propunerea de a elimina cota redusă de TVA de la alimente, cerută de Comisia Europeană.

---

Știrea inițială

Miniștrii s-au dus la Bruxelles în încercarea convingerii Comisiei Europene să fie mai îngăduitoare cu România în ceea ce privește implementarea reformelor, dar s-au lovit de poziții ferme, prin care conducerii de la București îi este cerută mai multă chibzuință a banului public, dar și venituri mai mari la bugetul de stat. Înainte de a începe dezbaterile în spațiul public, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a precizat: „Binele României nu se negociază”.

Apoi a transmis, tot prin intermediul unei rețele sociale: „Comisia ne-a subliniat încă o dată necesitatea continuării discuțiilor privind reforma fiscală din cadrul PNRR, care trebuie să se completeze prin pachetul de măsuri fiscal-bugetar prezentat de noi. A apreciat eforturile realizate de Guvern și așteaptă în perioada următoare măsuri concrete în domeniul consolidării fiscal-bugetare, care să orienteze finanțele publice pe o traiectorie corectă în raport cu țintele de deficit asumate în anul 2021, prin discuțiile purtate cu structurile UE”.

Ce se ascunde în spatele afirmațiilor lui Boloș

Ceea ce nu a comunicat în mod clar ministrul Finanțelor, dar nici ceilalți miniștri prezenți la Bruxelles, adică Adrian Câciu (ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene) și Simona Bucura-Oprescu (Muncă), e faptul că Bruxelles-ul nu se mai încrede în vorbe, ci vrea să vadă reforme implementate rapid, în condițiile în care Executivul de la București pare să tragă de timp.

Potrivit informațiilor „Adevărul” din rândul liderilor Coaliției, Bruxelles-ul ar vrea să vadă aplicată o singură taxă pe valoare adăugată (TVA) pentru majoritatea produselor, fiind lăsată o portiță de TVA diferențiat doar pentru produsele alimentare. Atât. Deci nu la construcții, nu la cărți sau alte categorii de produse. De asemenea, surse din Coaliție au precizat pentru „Adevărul“ că a fost sugerată și creșterea TVA cu două puncte procentuale, măsură de care nici PNL, nici PSD nu vor să audă.

Comisia s-a declarat pentru creșterea impozitului pe dividende, de la 8% la 10%. Guvernul a mai crescut impozitul de la 5% la 8% la începutul anului. De asemenea, vor să vadă eliminate excepțiile fiscale – cum sunt beneficiile pe care le au cei din sectorul alimentar/agricol, construcții sau IT.

Bruxelles-ul a sugerat și impunerea unei impozitări progresive a salariilor. Tot la nivel de impozite, Comisia ar vrea un procent mai mare de taxare a specialilor, în condițiile în care în forma retrimisă în Parlament, impozitarea e de 15%, doar a părții necontributive, care e primită de la bugetul de stat.

Argumentele lui Boloș pentru o țintă de deficit bugetar mai mare

Ministrul Finanțelor a încercat să le explice oficialilor europeni de ce Bruxelles-ul ar trebui să accepte o țintă de deficit bugetar care depășește cu mult 4,4%, așa cum își asumase anterior România. Mai precis, să accepte un 5,5% din PIB, dat fiind că România a crescut procentul alocării în domeniul apărării, a cheltuit bani pentru sprijinirea Ucrainei, dar a încercat să ia măsuri și în ceea ce privește criza energetică. Bruxelles-ul nu a dat un răspuns pe această temă.

Reprezentanții Comisiei au bătut obrazul miniștrilor de la București pentru faptul că au întârziat sau au mimat anumite reforme. Oficialii au cerut să vadă reforme cum e cea a administrației publice (a sectorului bugetar), care să aducă economii la stat, reforma fiscală, reforma pensiilor speciale, a pensiilor publice, dar și a salarizării. De exemplu, noile amendamente privind pensiile speciale sunt așteptate să fie prezentate în maximum două săptămâni.

Nu în ultimul rând, Comisia vrea să vadă aplicarea principiilor guvernanței corporative, unde sunt nemulțumiri față de faptul că în ciuda jaloanelor din PNRR, care arată drumul către conduceri profesioniste ale companiilor statului, partidele Puterii tot și-au strecurat rude sau apropiați pe funcții.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite