Preşedintele Ungariei, întâlnire cu Nicolae Ciucă. Situaţia energetică şi războiul din Ucraina, printre temele abordate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Nicolae Ciucă a avut o întrevedere cu președintele Ungariei, Katalin Novak. Cei doi lideri politici au discutat despre cooperarea în domeniul energiei și războiul din Ucraina.

Președinta Ungariei a avut o întrevedere cu premierul în timpul vizitei în România FOTO Captură
Președinta Ungariei a avut o întrevedere cu premierul în timpul vizitei în România FOTO Captură

„Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi, la Palatul Victoria, convorbiri oficiale cu președinta Republicii Ungaria, Katalin Novák, cu prilejul vizitei pe care o efectuează la București”, a informat Guvernul României. 

Potrivit informării Executivului, „discuțiile celor doi înalți oficiali s-au concentrat pe cooperarea sectorială, în particular pe domeniul energiei”

De asemenea, cei doi lideri politici au evaluat „răspunsurile statelor membre UE la criza energetică determinată de războiul Rusiei în Ucraina, dar și eforturile de diversificare a surselor de energie”. 

Premierul Nicolae Ciucă a arătat „deschiderea României de a continua dialogul cu partea ungară pe marginea eforturilor acesteia de diversificare”, iar schimbul de opinii dintre cei doi lideri politici „a vizat și modalitățile de dinamizare a dialogului în beneficiul proiectelor de interes comun”. 

Katalin Novak, vizită în România 

Katalin Novak a efectuat o vizită oficială în România, la invitația președintelui Klaus Iohannis. Președinta Ungariei a avut întrevederi cu mai mulți oficiali români. 

Întrebați despre drepturile minorităților în cele două state, România și Ungaria, cei doi șefi de stat au avut abordări nuanțate. Klaus Iohannis a subliniat că România e un stat-model privind drepturile minorităților, acestea fiind discriminate pozitiv, chiar dacă unii politicieni caută să amplifice tensiunile interetnice.

Pe de altă parte, Katalin Novak a precizat la rândul său că Ungaria respectă drepturile minorităților, fără a intra în detalii. 

„E cunoscut că și aici, și dincolo, sunt politicieni care vor să se profileze exacerbând tensiunile interetnice. E regratabil”, a subliniat șeful statului, precizând că acești politicieni nu caută binele public și stabilitatea. „Ei nu caută binele unei minorități. Vin cu argumente care nu pot fi împărtășite de noi (...) Multe tensiuni sunt superficiale”, a completat Iohannis.

Katalin Novak a mai declarat, în cadrul conferinței de presă comună cu președintele Klaus Iohannis, că susține aderarea României la spațiul Schengen.

Finanțările de la Budapesta

Șeful statului nu a ocolit nici problema ofensivei Budapestei în Transilvania și a amintit și de vizitele, unele tensionate, ale oficialilor maghiari în țara noastră.

„În acest context, am evocat din nou convingerea noastră profundă că persoanele care aparțin minorităților naționale contribuie la crearea și consolidarea unor punți de legătură între statul de cetățenie – singurul care are răspunderea pentru protecția drepturilor acestora – și statul a cărui origine etnică o împărtășesc”, a punctat președintele României.  

La rândul său, președinta Ungariei a precizat că vrea un dialog mai bun cu Bucureștiul

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite