Alina Gorghiu, întrevedere cu președintele Ungariei. Ce au discutat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consolidarea domeniilor de cooperare existente, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, precum şi susţinerea Ungariei pentru aderarea României la spaţiul Schengen s-au numărat printre temele abordate la întrevederea avută, miercuri, de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, cu preşedinta Ungariei, Katalin Novak, aflată în vizită oficială în România.

Alina Gorghiu și Katalin Novak FOTO Facebook / Arhivă
Alina Gorghiu și Katalin Novak FOTO Facebook / Arhivă

  Potrivit unui comunicat transmis de Senat, demnitarul român a felicitat-o pe Katalin Novak pentru preluarea funcţiei de preşedinte al Ungariei şi i-a urat succes în îndeplinirea mandatului, punctând că prima vizită la Parlamentul României în noua calitate oficială poate constitui un moment oportun pentru lansarea unui dialog bilateral consolidat, inclusiv pe linie parlamentară.

În contextul aniversării, în 2022, a 20 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic româno-ungar, Alina Gorghiu a subliniat necesitatea identificării de noi oportunităţi de cooperare şi avansarea de proiecte de interes comun pentru cetăţenii celor două ţări.

De asemenea, Gorghiu a reiterat interesul României pentru consolidarea domeniilor de cooperare existente - transfrontalier, agricultură, sănătate, infrastructură - şi identificarea altor domenii de interes reciproc în cooperarea sectorială.

Preşedintele interimar al Senatului a subliniat oportunitatea cooperării parlamentare în vederea realizării unui schimb de bune practici legislative pentru stimularea natalităţii şi promovarea şi protejarea drepturilor minorităţii române din Ungaria.

Conform sursei citate, Katalin Novak a exprimat susţinerea Ungariei pentru aderarea României la spaţiul Schengen.

Alte teme abordate în cadrul întrevederii au vizat agresiunea premeditată, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei, angajamentul României de a sprijini efortul de reconstrucţie a Ucrainei şi susţinerea aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova şi Ucrainei pe baza principiului meritelor proprii şi îndeplinirii criteriilor de aderare, eliminarea dependenţei energetice de Rusia a statelor europene, diversificarea surselor de furnizare de gaze naturale, accelerarea implementării proiectelor de energie regenerabilă şi dezvoltarea infrastructurii energetice, se mai arată în comunicatul menţionat.

Din partea Senatului României au mai participat la discuţii preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, Nicoleta Pauliuc, preşedintele Comisiei pentru învăţământ, Monica-Cristina Anisie, vicepreşedintele Comisiei pentru politică externă, Roberta-Alma Anastase, vicepreşedintele Comisiei pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi, Irina Elisabeta Kovacs, şi liderul Grupului parlamentar al UDMR de la Senat, Lorand Turos. Din partea Ministerului Afacerilor Externe, au fost prezenţi la întrevedere ambasadorul României în Ungaria, Gabriel Cătălin Şopandă, şi secretarul de stat pentru afaceri europene, Daniela Gîtman.

Din partea maghiară, au mai participat la discuţii ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Botond Zakonyi, şi membri ai Cabinetului Preşedintelui Ungariei, precizează comunicatul Senatului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite