Preşedintele Senatului olandez, despre aderarea la Schengen: „Justiţia din România trebuie să respecte regulile europene“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Senatului Olandei Fred de Graaf
Preşedintele Senatului Olandei Fred de Graaf

Preşedintele Senatului din Olanda Fred de Graaf a declarat, vineri, după întâlnirea cu Crin Antonescu că pentru a fi parte a Tratatului Schengen justiţia din România trebuie să fie la nivelul regulilor europene în domeniu.


„Raportul MCV menţionează şi că în privinţa aspectelor judiciare România trebuie să accelereze şi să finalizeze reformele. Pentru că aveţi nevoie de aceste instrumente în interiorul Tratatului Schengen. Aveţi nevoie de o lege penală bună, de o lege civilă bună, aveţi nevoie de proceduri judiciare corecte, de un sistem judiciar care să fie capabil să facă faţă regulilor europene", a afirmat Fred de Graf,

Fred de Graaf a recunoscut că, în raportul MCV, România a primit „o notă bună“ privind rezolvarea corectă din punct de vedere constituţional a crizei politice din 2012. "România a primit o notă mare de la Comisia Europeană cu privire la modul în care a tratat criza politică de anul trecut, s-a făcut corect din punct de vedere constituţional, ceea ce este foarte important de notat“, a spus de Graaf.

La rândul său, Crin Antonescu a spus că în cadrul discuţiei cu omologul său olandez a reiterat voinţa politică din România de a face tot ce este necesar pentru ca ţara noastră să adere la spaţiul  Schengen.

”Am reiterat din partea părţii Române, convingerea noastră că este în interes comun ca o aderare cât mai grabnică a României în spaţiul Schengen să se petreacă. Am reiterat voinţa politică a actualului Guvern şi a actualei majorităţi parlamentare care susţine Guvernul de a face tot ce este necesar pentru ca România să fie calificată spre a răspunde tuturor exigenţelor”, a precizat Antonescu.

În altă ordine de idei, liberalul a spus că a discutat cu Fred de Graaf şi despre revizuirea Constituţiei.

În 12 februarie, după o vizită a ministrului de Externe Titus Corlăţean la Haga, MAE a dat un comunicat de presă în care se specifica faptul că ministrul olandez al afacerilor externe a menţionat că programul noului Guvern de la Haga nu mai condiţionează aderarea României la Schengen de Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), ultimul subiect rămânând însă de interes pentru Olanda.

A doua zi însă, Guvernul olandez a emis un comunicat de presă în care nu spunea niciun  cuvânt despre  problema aderării României la spaţiul Schengen. În schimb, anunţa că va discuta la Bruxelles consecinţele ultimului raport MCV. „Este important că MCV există şi România îl foloseşte bine”, se arăta în comunicatul emis de guvernul olandez.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite