Președintele Georgiei, vizită oficială în România

0
Publicat:

Președintele o va primi marți, 11 octombrie 2022, la Palatul Cotroceni, pe șefa de stat a Georgiei. Vizita este organizată cu ocazia aniversării a 30 de ani de la restabilirea relațiilor diplomatice.

Salome Zourabichvili va efectua o vizită oficială în România FOTO Arhivă
Salome Zourabichvili va efectua o vizită oficială în România FOTO Arhivă

Potrivit anunțului transmis de Administrația Prezidențială, „consultările politice ale Președinților Klaus Iohannis și Salome Zourabichvili se vor concentra pe evoluțiile și transformările recente la nivel regional și internațional, în special modificarea profundă a mediului de securitate al regiunii Mării Negre, pe fondul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei”.

De asemenea, potrivit sursei citate, „vor fi abordate deciziile luate la Summitul NATO de la Madrid, cu relevanță pe acest spațiu, și respectiv la Consiliul European din iunie de la Bruxelles referitoare la perspectiva europeană a Georgiei.

Discuțiile vor viza și „modalitățile concrete de creștere a conectivității între România și Georgia, cu valorificarea potențialului de tranzit între Europa și Asia al celor două țări, în planul transporturilor, energiei și contactelor interumane”, iar la finalul convorbirilor, cei doi șefi de stat vor semna Declarația comună privind stabilirea unui Parteneriat Strategic între România și Georgia.

România susținător al Georgiei privind aderarea la UE 

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a afirmat în luna septembrie că Uniunea Europeană „nu este completă” fără Ucraina, Republica Moldova, Georgia şi ţările din Balcanii de Vest.

Albania, Republica Moldova, Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia şi Ucraina sunt ţări candidate la aderarea la UE, în timp ce Georgia a depus în acest an solicitarea de a se alătura blocului comunitar.

Von der Leyen consideră că trebuie ca UE să fie alături de ţările care aspiră să intre în blocul comunitar, „pentru că drumul către democraţii puternice şi cel către Uniunea noastră sunt aceleaşi”.

Geogia, luată cu asalt de imigranții ruși 

Un val de ruși anti-război, care se tem de recrutare, de criza economică și de o reprimare politică acasă, a devenit o prezență notabilă pe străzile capitalei georgiene Tbilisi, după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială. 

Locuitorii Capitalei care dețin baruri sau hoteluri frecventate de imigranții ruși, au pus în aplicare ceea ce ei numesc „politica vizelor”, astfel încât rușii care vin în Georgia să nu uite că vin într-un loc care este atacat de țara lor. Astfel, cetățenii ruși care doresc să intre într-un bar din Capitală, trebuie să completeze un formular online și să fie de acord cu o listă de declarații, cum ar fi „Condamn agresiunea rusă în Ucraina”.

De asemenea, vizitatorii sunt rugați să nu vorbească în limba rusă sau „să se angajeze în discuții politice în timp ce sunt beți”, potrivit formularului online.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite