Presa maghiară, după scoaterea UDMR de la guvernare: În politica românească patriotismul s-a transformat în antimaghiarism

0
Publicat:

Publicația maghiară Magyar Nemzet susține într-un articol referitor la scoaterea UDMR de la guvernare că „în politica română patriotismul s-a transformat în antimaghiarism printr-un adaos banal”.

Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO: Mediafax
Kelemen Hunor, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu FOTO: Mediafax

Presa maghiară susține că schimbarea de premier s-a făcut fără controverse, în timp ce negocierile  privind schimburile de ministere s-au „prăbușit rapid”.

„Astfel încât social-democrații și național-liberalii au luat-o de la zero, s-au apucat să recroiască guvernul, dar cu punerea la colț cu bună știință a celui mai mic partener, UDMR. (..) UDRM nu mai reprezenta vreun plus nici din punctul de vedere al stabilității, iar accentul s-a pus exclusiv pe obținerea portofoliilor dorite”, se arată în articolul publicat de Magyar Nemzet.

Presa maghiară punctează că un rol important în scoaterea UDMR de la guvernare l-a jucat și președintele Klaus Iohannis: „O a treia explicație pentru deplasarea RMDSZ ar putea fi intenția președintelui statului, iar aceasta nu trebuie ignorată”.

Totodată, se reamintește și de proiectul legislativ al celor 15 deputați PNL care prevedea ridicarea pragului electoral și eliminarea limitei alternative: „În România reprezentanții guvernului se gândesc să-i înlăture pe maghiari”.

Magyar Nemzet a precizat și despre un scenariu în care PNL alege să plece de la guvernare, iar în acest mod UDMR are șanse să se alăture PSD.

”Pentru cele două partide ale noii coaliţii guvernamentale de la Bucureşti fără UDMR nu există de acum înainte un obiectiv mai important decât a desfăşura campania la nivel maxim, a găsi strategia cea mai potrivită pentru obţinerea voturilor, la fel şi candidatul cel mai potrivit pentru alegerile prezidenţiale. În cazul în care până la sfârşitul anului nu se întrevede o îmbunătăţire în rândul naţional-liberalilor, există toate şansele ca partidul să considere că este mai avantajos să treci în opoziţie, adică să-i laşi cu buza umflată pe social-democraţii care au dat premierul. O asemenea situaţie ar putea conduce la o guvernare minoritară până la următoarele alegeri din toamnă şi ar putea să pună din nou UDMR în rândul puterii executive”, arată sursa citată.

Presa maghiară susține că „în politica românească patriotismul s-a tranformat în antimaghiarism printr-un adaos banal”.

„Cartea maghiară a apărut deja în campania din România. Întrebarea este doar cine şi de câte ori va împărţi aceste cărți până la sfârşitul anului 2024”, precizează jurnaliștii de la Magyar Nemzet,

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite