Ce mandate expiră la șefia Curții de Conturi în 2023. Veniturile lunare ale conducerii, de zeci de mii de lei

0
Publicat:

Media salariilor lunare ale celor din conducerea Curții de Conturi ajunge la circa 27.000 de lei, în cazul președintelui instituției fiind de aproximativ 28.000 de lei. În schimb, primul om în stat ia o leafă lunară de circa 15.000 de lei.

Parlamentul decide noii oameni care vor veni la șefia Curții de Conturi FOTO Inquam Photos
Parlamentul decide noii oameni care vor veni la șefia Curții de Conturi FOTO Inquam Photos

Curtea de Conturi este instituția care controlează modul de administrare și întrebuințare a banilor publici de către instituții, având un rol-cheie în statul român. Asemenea responsabilități sunt răsplătite cu venituri pe măsură pentru cei de la conducere. Președintele Curții de Conturi, Mihai Busuioc, instalat la șefia instituției în epoca Dragnea, în 2017, a încasat în 2022 (anul fiscal aferent declarației de avere depuse în iunie 2023) 335.832 de lei, ceea ce înseamnă un salariu lunar net de aproximativ 28.000 de lei.

Vicepreședintele Curții de Conturi, Vasile Cosmin Nicula, a avut un venit asemănător, adică a primit de la instituție 324.156 de lei, cu o medie lunară de 27.000 de lei.

Salariu și două pensii

Celălalt vicepreședinte al Curții de Conturi, Ilie Sârbu, a încasat 325.130 de lei (o medie lunară de 27.100 de lei). Sârbu, care a avut mai multe mandate de parlamentar, a primit și pensie specială de 51.998 de lei, precum și o altă pensie, bazată pe contributivitate, de 72.012 lei.

La Autoritatea de Audit din cadrul Curții de Conturi, Lucian Dan Vlădescu, președintele structurii, a declarat 324.156 din salariul primit de la instituție, pentru că pe lângă acești bani a mai încasat onorarii restante de 30.000 de lei și 14.087 de lei. Unul dintre vicepreședinții Autorității de Audit din Cadrul Curții de Conturi, Florin Tunaru, ajuns la șefia instituției tot în perioada în care Liviu Dragnea avea un cuvânt important de spus, a încasat 321.240 de lei (medie lunară de 26.700 de lei). Cealaltă persoană care ocupă funcția de vicepreședinte, Camelia Pricop, pusă în funcție la începutul anului, a lucrat anul trecut la Banca Națională. Aceasta a trecut doar „activități de consiliere“ fără a da și suma primită de la instituția centrală.

Și un membru simplu din conducerea Curții de Conturi a putut încasa în 2022 suma de 321.240 de lei, cum este cazul Claudiei Boghicevici sau al lui Dezso Csongor-Attila. Spre deosebire de cei de la Curtea de Conturi, șeful statului a încasat, ca drepturi salariale, 181.944 de lei, ceea ce înseamnă o medie lunară de 15.000 de lei.

Schimbare de gardă

2023 este un an care va veni cu schimbarea unor membri din conducerea Curții de Conturi. Potrivit Constituției, „Curtea de Conturi se înnoieşte cu o treime dintre consilierii de conturi numiţi de Parlament, din 3 în 3 ani, în condiţiile prevăzute de legea organică a Curţii“.

Cea mai importantă funcție care ar urma să devină vacantă este cea deținută de Vasile Cosmin Micula, de vicepreședinte al Curții de Conturi. De asemenea, mai pleacă acasă următorii consilieri de conturi: Dan Firțescu, Attila Deszi și Ileana Manuela Pieleanu. Toți cei menționați nu mai pot continua, chiar dacă au susținere politică, pentru că în Constituție e prevăzut un singur mandat.

Parlamentul numește șefii Curții de Conturi, o condiție fiind ca aceștia să aibă studii economice, juridice sau inginerești.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite