Ponta: „Sunt dezamăgit de reacţia Preşedinţiei în problema decoraţiei lui Tőkés, motivul invocat este un subterfugiu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Victor Ponta a declarat, pentru Mediafax, că este dezamăgit de reacţia Administraţiei Prezidenţiale în ceea ce priveşte propunerea sa de retragere a Ordinului „Steaua României“ lui László  Tőkés şi a apreciat că motivul invocat de Preşedinţie pentru refuz reprezintă doar un „subterfugiu“.

„Sunt foarte dezamăgit de reacţia Administraţiei Prezidenţiale în problema decoraţiei lui Tőkés. Eu cred că oamenii aşteaptă o decizie din partea celui care a oferit decoraţia. Decoraţia a fost oferită de preşedintele României şi oamenii aşteaptă din partea lui o reacţie. Nu a fost doar una, a fost o serie întreagă, lungă, de declaraţii împotriva României date de Tőkés. Eu cred că domnul Tőkés nu poate să fie într-adevăr un cavaler al Ordinului Steaua României şi mi-aş dori foarte mult ca Preşedinţia să înţeleagă şi să acţioneze în acest sens“, a spus Ponta.

El consideră că argumentul invocat de Preşedinţie pentru a-i respinge propunerea de retragere a decoraţiei lui Tőkés reprezintă doar un subterfugiu.

„Există o procedură şi nu este o problemă ca acea procedură să fie îndeplinită. Eu cred că a fost pur şi simplu un subterfugiu. Vorbim aici de o poziţie publică şi cred că Administraţia Prezidenţială ar trebui să aibă o poziţie publică. Că după aceea se face sau nu procedura, ţine doar de preşedinte acest lucru“, a adăugat Ponta.

Premierul Victor Ponta a solicitat retragerea decoraţiei lui László Tőkés în data de 22 august, arată Administraţia Prezidenţială. Premierul a amintit că, la 27 iulie 2013, la lucrările Universităţii de Vară Balvanyos, Tokes a făcut o serie de aprecieri prin care contestă caracterul de stat naţional, unitar şi indivizibil al României. În scrisoare, premierul apreciază că nu mai sunt întrunite condiţiile morale şi legale pentru ca László Tőkés să deţină Ordinul Steaua României.

Preşedintele are însă  o opinie diferită. „Domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta nu este membru al Ordinului Naţional «Steaua României», deci, conform prevederilor legale, nu poate solicita declanşarea procedurii de retragere a acestei decoraţii“, se arată într-un comunicat al preşedinţiei.

Cum poate fi retrasă o decoraţie?

Preşedinţia precizează şi condiţiile în care se poate pierde calitatea de membru al unui ordin. Astfel, o persoană îşi poate pierde decoraţie în următoarele situaţiii: „condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa privativă de libertate“ sau „pentru fapte dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor Ordinului“, conform Legii 29/2000.

Mai mult, preşedinţia explică şi paşii prin care se poate fi „smulsă“ o decoraţie: „Unul dintre cavalerii acestui ordin să sesizeze în acest sens Consiliul de Onoare al Ordinului Naţional «Steaua României». De asemenea, administraţia prezidenţială afirmă că „Ordinul Naţional «Steaua României» are 1.311 membri şi că, până în prezent, niciunul dintre membri nu a făcut, conform legii, solicitarea de retragere a decoraţiei acordată domnului Tőkés László“.

Potrivit lui Bogdan Oprea, purtătorul de cuvânt al preşedintelui, „solicitarea premierului nu trebuie adresată preşedintelui României, ci Cancelariei Ordinelor“. Oprea a explicat, pentru „Adevărul“, că rolul pe care îl are Cancelaria Ordinelor „este mai mult de secretariat“. „Cavalerii unui ordin, membrii, pot sesiza Cancelaria Ordinelor dacă există fapte dezonorante. Preşedintele poate să retragă ordinul, dar după ce se consultă şi cu ceilalţi membri şi invers“, a mai arătat vocea Oprea.

Şeful statului nu a ratat ocazia de a trimite o nouă săgeată către premier. „Domnul preşedinte Traian Băsescu consideră necesar ca, ori de câte ori există atitudini publice la un nivel instituţional atât de înalt, aceastea să fie în deplin acord cu legea“, se mai arată în comunicat.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat, în decembrie 2009, pe europarlamentarul  László Tőkés  cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler, la 20 de ani de la Revoluţie.

Conferirea decoraţiei a fost motivată, potrivit decretului semnat de şeful statului, de împlinirea a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989, „în semn de mare apreciere a curajului şi demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplu personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste“.


Materiale pe aceeaşi temă:

Ponta ia atitudine în privinţa lui Tokes: cere să i se retragă Ordinul „Steaua României“

Ponta: „Jobbik şi Băsescu sunt nişte extremişti care pun foc în Ardeal pentru a obţine nişte voturi“

Tokes comentează propunerea de retragere a distincţiei „Steaua României“: „Mi-a rănit demnitatea“

Antonescu: Un gest privindu-l pe Tokes ar fi măcar retragerea distincţiei Steaua României, acordată de Băsescu

 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite